ΚΟΣΜΟΣ

«Εκτός ελέγχου» η κλιματική αλλαγή, μετά την πιο ζεστή εβδομάδα όλων των εποχών

«Εκτός ελέγχου» η κλιματική αλλαγή, μετά την πιο ζεστή εβδομάδα όλων των εποχών
Βάρκες σε αποξηραμένο ναυπηγείο του ποταμού Πο στην Τοριτσέλα της Ιταλίας, Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι η κλιματική αλλαγή μπαίνει σε αχαρτογράφητο έδαφος AP Photo/Luca Bruno

«Η κλιματική αλλαγή είναι εκτός ελέγχου», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, καθώς μια ανεπίσημη ανάλυση δεδομένων έδειξε ότι η μέση παγκόσμια θερμοκρασία κατά τις επτά ημέρες μέχρι την περασμένη Τετάρτη ήταν η πιο ζεστή εβδομάδα που έχει καταγραφεί ποτέ.

«Αν επιμείνουμε στην καθυστέρηση βασικών μέτρων που απαιτούνται, νομίζω ότι κινούμαστε προς μια καταστροφική κατάσταση, όπως αποδεικνύουν τα δύο τελευταία ρεκόρ θερμοκρασίας», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες, αναφερόμενος στα παγκόσμια ρεκόρ θερμοκρασίας που καταρρίφθηκαν τη Δευτέρα και την Τρίτη, όπως σημειώνει ο Guardian.

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του αέρα ήταν 17,18 βαθμούς Κελσίου την Τρίτη, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Εθνικό Κέντρο Περιβαλλοντικών Προβλέψεων (NCEP) των ΗΠΑ, ξεπερνώντας το ρεκόρ των 17,01 βαθμών που είχε επιτευχθεί τη Δευτέρα.

Για το επταήμερο που έληξε την Τετάρτη, η μέση ημερήσια θερμοκρασία ήταν 0,04 βαθμούς υψηλότερη από οποιαδήποτε άλλη εβδομάδα στα 44 χρόνια καταγραφής, σύμφωνα με τα δεδομένα του Climate Reanalyzer του Πανεπιστημίου του Μέιν, το οποίο αναλύει μετρήσεις από την επιφάνεια της Γης, αερόστατα και δορυφόρους. Η συγκεκριμένη μέτρηση έδειξε ότι η μέση θερμοκρασία της Γης την Τετάρτη παρέμεινε στο υψηλό ρεκόρ των 17,18 βαθμών.

Καύσωνα διαρκείας αντιμετωπίζει η Κίνα της τελευταίες εβδομάδεςAP Photo/Andy Wong

Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA), τα στοιχεία της οποίας θεωρούνται τα πιο έγκυρα, δεν μπόρεσε να επικυρώσει τους ανεπίσημους αριθμούς, καθώς παρακολουθεί τις παγκόσμιες θερμοκρασίες σε μηνιαία και ετήσια βάση, όχι σε ημερήσια.

«Αναγνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε σε μια θερμή περίοδο λόγω της κλιματικής αλλαγής, και σε συνδυασμό με το Ελ Νίνιο και τις θερμές συνθήκες του καλοκαιριού, βλέπουμε να καταγράφονται επιφανειακές θερμοκρασίες ρεκόρ σε πολλές τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η ΝΟΑΑ.

Αναμένονται νέα ρεκόρ

Οι επιστήμονες πάντως συμφωνούν ότι η κλιματική αλλαγή μπαίνει σε αχαρτογράφητο έδαφος και ότι αναμένονται περισσότερες θερμοκρασίες-ρεκόρ.

Ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε την περασμένη Τρίτη την επιστροφή του καιρικού φαινομένου Ελ Νίνιο. Το τελευταίο μεγάλο Ελ Νίνιο ήταν το 2016, το οποίο παραμένει το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ.

«Ο Ιούλιος θα είναι πιθανότατα ο θερμότερος μήνας όλων των εποχών… όπου "όλων των εποχών" σημαίνει από το Ηέμειο Στάδιο (μεσοπαγετώδης περίοδος), δηλαδή πριν από περίπου 120.000 χρόνια", δήλωσε ο Δρ. Κάρστεν Χάουσταϊν, ερευνητής ατμοσφαιρικής ακτινοβολίας στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας.

Διάφορα μέρη του κόσμου αντιμετωπίζουν καύσωνες και την Πέμπτη η υπηρεσία παρακολούθησης του κλίματος της ΕΕ δήλωσε ότι τον περασμένο μήνα ο κόσμος έζησε τον πιο ζεστό Ιούνιο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Οι νότιες ΗΠΑ και περιοχές της Κίνας αντιμετωπίζουν καύσωνες μακράς διαρκείας, ενώ ένας από τους βασικούς συντελεστές στα ρεκόρ ζέστης αυτής της εβδομάδας είναι ο εξαιρετικά ήπιος χειμώνας στην Ανταρκτική. Η θερμοκρασία σε τμήματα της ηπείρου και του κοντινού ωκεανού ήταν από 10 έως 20 βαθμούς υψηλότερη από τους μέσους όρους της περιόδου 1979 – 2000.

«Οι θερμοκρασίες ήταν ασυνήθιστες πάνω από τον ωκεανό και ιδιαίτερα γύρω από την Ανταρκτική αυτή την εβδομάδα, επειδή τα μέτωπα των ανέμων πάνω από τον Νότιο Ωκεανό είναι ισχυρά και ωθούν τον θερμό αέρα βαθύτερα νότια», δήλωσε ο Ράγκου Μουρτουγκούντε, καθηγητής επιστήμης των ατμοσφαιρικών, ωκεάνιων και γήινων συστημάτων στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ