ΚΟΣΜΟΣ

Η Ολλανδία θα επιστρέψει θησαυρούς στην Ινδονησία και τη Σρι Λάνκα

Η Ολλανδία θα επιστρέψει θησαυρούς στην Ινδονησία και τη Σρι Λάνκα
Ο «Θησαυρός Lombok», που λεηλατήθηκε από Ολλανδούς στρατιώτες το 1894, επιστρέφεται στην Ινδονησία (Photo by: Universal History Archive/Universal Images Group via Getty Images)

Η Ολλανδία πρόκειται να επιστρέψει εκατοντάδες πολύτιμα αντικείμενα που λεηλατήθηκαν από την Ινδονησία και τη Σρι Λάνκα κατά τη διάρκεια της αποικιακής της περιόδου.

Τα αντικείμενα που πρόκειται να επιστραφούν περιλαμβάνουν ένα μπρούτζινο κανόνι επικαλυμμένο με πολύτιμους λίθους και μια λεηλατημένη κρύπτη με κοσμήματα από τον «θησαυρό Lombok».

Μια έκθεση προέτρεπε την κυβέρνηση να επιστρέψει αντικείμενα εάν τα ζητήσουν οι χώρες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, η συμφωνημένη αποκατάσταση έρχεται καθώς η Ολλανδία έρχεται αντιμέτωπη όλο και περισσότερο με το αποικιακό παρελθόν της.

Άλλες χώρες άρχισαν επίσης να επιστρέφουν πολύτιμα αντικείμενα που λεηλατήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Αξιοσημείωτα παραδείγματα περιλαμβάνουν βρετανικά και γερμανικά μουσεία που έχουν στην κατοχή τους μερικά από τα λεγόμενα «Μπρόυτζινα του Μπενίν», τα οποία κλάπηκαν από τη Νιγηρία κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης κλίμακας βρετανικής στρατιωτικής αποστολής το 1897.

«Είναι η πρώτη φορά που επιστρέφουμε αντικείμενα που δεν έπρεπε ποτέ να έχουν βρεθεί στην Ολλανδία», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Γκουνάι Ουσλού.

«Αλλά δεν επιστρέφουμε απλώς αντικείμενα. Στην πραγματικότητα ξεκινάμε μια περίοδο κατά την οποία συνεργαζόμαστε πιο εντατικά με την Ινδονησία και τη Σρι Λάνκα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Μεταξύ των συλλογών που θα παραδοθούν στην Ινδονησία είναι ο αποκαλούμενος «θησαυρός Lombok» - ένας θησαυρός από κοσμήματα, πολύτιμες πέτρες, χρυσό και ασήμι που λεηλατήθηκε από τον ολλανδικό αποικιακό στρατό από ένα βασιλικό παλάτι στο νησί Lombok της Ινδονησίας το 1894.

Η Σρι Λάνκα θα πάρει πίσω ένα πολυτελώς διακοσμημένο χάλκινο κανόνι του 18ου αιώνα, που εκτίθεται επί του παρόντος στο Rijksmuseum του Άμστερνταμ, το οποίο πιστεύεται ότι ήταν δώρο από έναν αριστοκράτη της Σρι Λάνκα στον βασιλιά του Kandy τη δεκαετία του 1740.

Το κανόνι πιστεύεται ότι έπεσε στα χέρια των Ολλανδών το 1765, όταν ολλανδικά στρατεύματα επιτέθηκαν και κατέκτησαν το βασίλειο Kandy της Σρι Λάνκα.

Ο υπουργός Πολιτισμού Uslu είπε ότι η κυβέρνηση ενεργούσε σύμφωνα με τις συστάσεις που διατυπώθηκαν σε μια έκθεση του 2020 από μια ολλανδική επιτροπή που ερευνούσε την τέχνη που λεηλατήθηκε κατά την εποχή της αποικιοκρατίας.

Η επιτροπή προέτρεψε την κυβέρνηση να είναι «πρόθυμη να επιστρέψει άνευ όρων» οποιαδήποτε πολιτιστικά αντικείμενα λεηλατήθηκαν σε πρώην ολλανδικές αποικίες, εάν κάτι τέτοιο ζητηθεί από τη χώρα προέλευσης.

«Η Ολλανδία πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για το αποικιακό παρελθόν της, καθιστώντας την αναγνώριση και την αποκατάσταση αυτής της αδικίας βασική αρχή της πολιτικής για τις αποικιακές συλλογές», ανέφερε η έκθεση.

Η χώρα «παλεύει» με την κληρονομιά της πιο ανοιχτά τα τελευταία χρόνια.

Το Σάββατο, ο βασιλιάς Willem-Alexander ζήτησε επισήμως συγγνώμη για τον ρόλο της Ολλανδίας στο δουλεμπόριο, λέγοντας ότι ένιωθε «προσωπικά και έντονα» επηρεασμένος.

Η χώρα έγινε μια μεγάλη αποικιακή δύναμη μετά τον 17ο αιώνα, κρατώντας εδάφη σε όλη την υδρόγειο και οι Ολλανδοί δουλέμποροι διακίνησαν περισσότερους από 600.000 ανθρώπους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ