ΚΟΣΜΟΣ

Βόμβες διασποράς: Αντιδράσεις από Βρετανία και Ισπανία για την απόφαση των ΗΠΑ

Βόμβες διασποράς: Αντιδράσεις από Βρετανία και Ισπανία για την απόφαση των ΗΠΑ
AP Photo/Mohammed Zaatari, File

«Tα πυρομαχικά διασποράς που θα παραδοθούν στην Ουκρανία θα περιλαμβάνουν μόνο εκείνα με ποσοστό αστοχίας μικρότερο από 2,35%», σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο ‘Αμυνας, ωστόσο ακόμη και η Βρετανία εκφράζει επιφυλάξεις ενώ κατηγορηματικά αντίθετη δηλώνει η υπουργός Άμυνας της Ισπανίας.

Η Ρωσία, η Ουκρανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν υπογράψει τη Συνθήκη για τα πυρομαχικά διασποράς, η οποία απαγορεύει την παραγωγή, την αποθήκευση, τη χρήση και τη μεταφορά των όπλων αυτών.

Ο σύμβουλος επί θεμάτων εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι η Ουκρανία παρείχε γραπτές διαβεβαιώσεις ότι θα χρησιμοποιήσει τα πυρομαχικά διασποράς «με πολύ προσεκτικό τρόπο» ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος για τους αμάχους αλλά παράλληλα να ενισχυθεί η ουκρανική αντεπίθεση.

Ερωτηθείς γιατί αποστέλλονται τώρα τα πυρομαχικά διασποράς ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ήταν δύσκολη απόφαση με κριτήριο την προσπάθεια του Κιέβου να αμυνθεί κατά της Ρωσίας ενώ είχε «εξαντλήσει τα πυρομαχικά».

Τα πυρομαχικά διασποράς έχουν απαγορευθεί σε περισσότερες από 100 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας. Η Μαδρίτη επέμεινε ότι ήταν μια απόφαση που ελήφθη από την αμερικανική κυβέρνηση και όχι από το ΝΑΤΟ, μέλος του οποίου είναι η Ισπανία.

Οι βόμβες αυτές αποδεσμεύουν ένα μεγάλο αριθμό μικρότερων βομβών που μπορούν να σκοτώσουν αδιακρίτως σε μια ευρεία περιοχή. Όσες από αυτές τις μικρότερες βόμβες δεν εκρήγνυνται συνιστούν κίνδυνο για δεκαετίες.

Η Βρετανία έχει υπογράψει την συνθήκη που απαγορεύει την παραγωγή ή την χρήση πυρομαχικών διασποράς και αποθαρρύνει την χρήση τους, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ