ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνία: Συνελήφθη ακόμη ένα μέλος δικτύου κατασκοπείας της Ρωσίας

Πολωνία: Συνελήφθη ακόμη ένα μέλος δικτύου κατασκοπείας της Ρωσίας
Φωτογραφία αστυνομικού στην Πολωνία AP/Alastair Grant

Οι πολωνικές διωκτικές αρχές συνέλαβαν ακόμη ένα μέλος δικτύου κατασκοπείας της Ρωσίας, αυξάνοντας το σύνολο των ανθρώπων οι οποίοι έχουν τεθεί υπό κράτηση μέχρι στιγμής στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση στους δεκαπέντε, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Μάριους Καμίνσκι.

Επιμελητειακός κόμβος καίριας σημασίας ως προς τις παραδόσεις της στρατιωτικής βοήθειας της Δύσης στη γειτονική Ουκρανία, η Πολωνία, σύμφωνα με την κυβέρνησή της, έχει μετατραπεί σε μείζονα στόχο της ρωσικής κατασκοπείας και ρωσικών αποπειρών αποσταθεροποίησης.

«Η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας συνέλαβε ακόμη ένα μέλος δικτύου κατασκόπων που εργαζόταν για λογαριασμό της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών», ανέφερε ο κ. Καμίνσκι μέσω Twitter.

«Ο ύποπτος παρακολουθούσε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και λιμάνια» και «πληρωνόταν συστηματικά από τους Ρώσους» για τις υπηρεσίες του, πρόσθεσε.

Η ρωσική πρεσβεία στη Βαρσοβία δεν απάντησε αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς της ζήτησε σχόλιο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Τον Ιούνιο, οι πολωνικές αρχές συνέλαβαν Ρώσο επαγγελματία παίκτη του χόκεϊ επί πάγου που κατηγορούν για κατασκοπεία.

Τον Μάρτιο, η Βαρσοβία ανακοίνωνε πως εξάρθρωσε δίκτυο κατασκοπείας που δρούσε για λογαριασμό της Μόσχας και ότι συνέλαβε εννέα ανθρώπους που κατ’ αυτή σχεδίαζαν ενέργειες δολιοφθοράς κι επιτηρούσαν τις σιδηροδρομικές συνδέσεις με την Ουκρανία.

Έναν μήνα αργότερα, οι πολωνικές αρχές έκαναν γνωστό πως θα δημιουργηθεί ζώνη αποκλεισμού 200 μέτρων γύρω από τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου Σβινόουστσε (βορειοδυτικά), επικαλούμενες τη δράση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ