ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Φόβοι και ανησυχίες για ξηρασία αυτό το καλοκαίρι - Παρατηρείται έλλειψη νερού

Γαλλία: Φόβοι και ανησυχίες για ξηρασία αυτό το καλοκαίρι - Παρατηρείται έλλειψη νερού
AP/ASSOCIATED PRESS

Οι γαλλικές αρχές εκφράζουν φόβους για ένα νέο δύσκολο καλοκαίρι λόγω της ξηρασίας καθώς αυξάνονται οι θερμοκρασίες, ενώ σε περίπου τα δύο τρίτα των υπογείων υδάτων παρατηρείται έλλειψη νερού.

Τα αποθέματα νερού στο 68% των υπογείων υδάτων εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή αυτή, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Κριστόφ Μπεσί.

«Θα έρθουν δύσκολες μέρες» όσον αφορά το νερό αν ο Ιούλιος φέτος αποδειχθεί ότι μπορεί να συγκριθεί με τον Ιούλιο του 2022, ο οποίος ήταν «καταστροφικός, με έλλειμμα νερού 90%», πρόσθεσε.

Το καλοκαίρι του 2022 ξέφυγε από τα συνηθισμένα, ενώ 700 δήμοι δεν είχαν πόσιμο νερό.

Ο φετεινός Ιούνιος ήταν ο δεύτερος πιο ζεστός που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα.

Εδώ και μέρες, η θερμοκρασία δεν έχει σταματήσει να ανεβαίνει στη Γαλλία και γεωγραφικά διαμερίσματα έχουν τεθεί σήμερα σε πορτοκαλί συναγερμό για καύσωνα.

Αναμένονται και καταιγίδες, αλλά οι βροχές αυτές επαρκούν εν γένει λίγο αν όχι καθόλου για την πλήρωση των αποθεμάτων των υπογείων υδάτων.

Χθες Δευτέρα πάνω από 65 γεωγραφικά διαμερίσματα είχαν θέσει σε ισχύ περιορισμούς στη χρήση νερού, ενώ περίπου δεκαπέντε από αυτά είχαν κηρυχθεί σε επίπεδο κρίσης, το οποίο σημαίνει ότι γίνεται μόνον η απαραίτητη χρήση νερού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ