ΚΟΣΜΟΣ

Νέα δημιουργία ζωής λαμβάνει χώρα στην Γη κάθε 36 εκατομμύρια χρόνια 

Νέα δημιουργία ζωής λαμβάνει χώρα στην Γη κάθε 36 εκατομμύρια χρόνια 
Καθώς τα επίπεδα των υδάτων ανεβαίνουν και πέφτουν, διαφορετικοί βιότοποι στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα και στις ρηχές θάλασσες επεκτείνονται και συστέλλονται. photo: Pexels

Η κίνηση στις τεκτονικές πλάκες της Γης πυροδοτεί έμμεσα εκρήξεις βιοποικιλότητας σε κύκλους 36 εκατομμυρίων ετών, αναγκάζοντας τη στάθμη της θάλασσας να ανεβαίνει και να πέφτει, έδειξε νέα έρευνα.

Ερευνητές, συμπεριλαμβανομένων γεωεπιστημόνων στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, πιστεύουν ότι αυτοί οι γεωλογικά οδηγούμενοι κύκλοι αλλαγών στο επίπεδο της θάλασσας έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ποικιλομορφία των θαλάσσιων ειδών, που χρονολογούνται τουλάχιστον 250 εκατομμύρια χρόνια πίσω.

Καθώς τα επίπεδα των υδάτων ανεβαίνουν και πέφτουν, διαφορετικοί βιότοποι στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα και στις ρηχές θάλασσες επεκτείνονται και συστέλλονται, παρέχοντας ευκαιρίες στους οργανισμούς να ευδοκιμήσουν ή να πεθάνουν. Μελετώντας το αρχείο απολιθωμάτων, οι επιστήμονες έχουν δείξει ότι αυτές οι αλλαγές προκαλούν εκρήξεις νέας ζωής.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Slah Boulila από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι.

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης καθηγητής Dietmar Müller, από τη Σχολή Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, δήλωσε:

«Όσον αφορά την τεκτονική, ο κύκλος των 36 εκατομμυρίων ετών σηματοδοτεί αλλαγές μεταξύ ταχύτερης και βραδύτερης εξάπλωσης του πυθμένα της θάλασσας, οδηγώντας σε κυκλικές αλλαγές βάθους στον ωκεανό. λεκάνες και στην τεκτονική μεταφορά του νερού στη βαθιά Γη. Αυτές με τη σειρά τους έχουν οδηγήσει σε διακυμάνσεις στις πλημμύρες και την αποξήρανση των ηπείρων, με περιόδους εκτεταμένων ρηχών θαλασσών που ευνοούν τη βιοποικιλότητα. Αυτή η εργασία ενεργοποιήθηκε από το λογισμικό τεκτονικών πλακών GPlates, που αναπτύχθηκε από την ομάδα EarthByte στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, με την υποστήριξη της Εθνικής Στρατηγικής Συνεργατικής Ερευνητικής Υποδομής της Αυστραλίας (NCRIS) μέσω του AuScope».

Η ομάδα στήριξε τα ευρήματά της στην ανακάλυψη εντυπωσιακά παρόμοιων κύκλων στις παραλλαγές της στάθμης της θάλασσας, στους εσωτερικούς μηχανισμούς της Γης και στα αρχεία θαλάσσιων απολιθωμάτων.

Οι επιστήμονες έχουν τώρα συντριπτικά στοιχεία ότι οι τεκτονικοί κύκλοι και η παγκόσμια αλλαγή της στάθμης της θάλασσας που οδηγούνται από τη δυναμική της Γης έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της βιοποικιλότητας της θαλάσσιας ζωής για εκατομμύρια χρόνια.

«Αυτή η έρευνα αμφισβητεί προηγούμενες ιδέες σχετικά με το γιατί τα είδη έχουν αλλάξει σε μεγάλες περιόδους», είπε ο καθηγητής Müller.

Η έρευνα αυτή διαψεύδει προηγούμενες υποθέσεις για το λόγο που τα είδη αλλάζουν σε μεγάλες χρονικές περιόδους. Οι κύκλοι είναι 36 εκατομμυρίων ετών λόγω των τεκτονικών πλακών οι οποίες ανακυκλώνονται στο μανδύα, το κινητό μέρος της βαθιάς Γης, όπως μία καυτή, πηχτή σούπα κινείται αργά μέσα σε μια κατσαρόλα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ