ΚΟΣΜΟΣ

ΝΑΤΟ: «Ναι» στην ένταξη της Ουκρανίας, αλλά όχι ακόμα

ΝΑΤΟ: «Ναι» στην ένταξη της Ουκρανίας, αλλά όχι ακόμα
O ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ σε παλαιότερη συνάντησή τους AP Photo / Olivier Matthys, File

Το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται εντός της Συμμαχίας συμφώνησαν οι ηγέτες των κρατών μελών του ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους, ωστόσο δεν δόθηκε στο Κίεβο πρόσκληση ή χρονοδιάγραμμα για ένταξη στο ΝΑΤΟ, κάτι που η Ουκρανία επιδίωκε.

Παράλληλα, το ΝΑΤΟ ήρε την υποχρέωση η Ουκρανία να ακολουθήσει το Ενταξιακό Σχέδιο Δράσης (MAP) αφαιρώντας ουσιαστικά ένα εμπόδιο στον δρόμο του Κιέβου για να ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

«Το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στο ΝΑΤΟ», ανέφερε διακήρυξη στην οποία συμφώνησαν σήμερα οι ηγέτες των κρατών μελών, προσθέτοντας ότι η ευρωατλαντική ολοκλήρωση του Κιέβου έχει ξεπεράσει την ανάγκη για το Ενταξιακό Σχέδιο Δράσης.

«Θα είμαστε σε θέση να απευθύνουμε πρόσκληση στην Ουκρανία για ένταξη στη Συμμαχία όταν συμφωνήσουν οι σύμμαχοι και εκπληρωθούν οι όροι», ανέφερε ανακοίνωση.

Αν και οι ηγέτες δεν διευκρίνισαν τους όρους που πρέπει να εκπληρώσει η Ουκρανία, τόνισαν ότι η Συμμαχία θα βοηθήσει το Κίεβο να σημειώσει πρόοδο στη στρατιωτική διαλειτουργικότητα καθώς και σε πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στους κλάδους της δημοκρατίας και της ασφάλειας.

Στόλτεμπεργκ: «Θετική πορεία προς τα μπρος»

Σύμφωνα με το BBC o γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ σε συνέντευξη τύπου δήλωσε ότι οι σύμμαχοι συμφώνησαν σε «ένα ισχυρό, ενωμένο και θετικό μήνυμα για την Ουκρανία» καθώς και μια «θετική πορεία προς τα εμπρός» για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, επιβεβαίωσε προηγούμενες πληροφορίες ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ όταν συμφωνήσουν οι σύμμαχοι και εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις.

Ανακοίνωσε επίσης ότι η πορεία ένταξης της Ουκρανίας θα επιταχυνθεί τονίζοντας ότι «αυτό είναι μια σαφής πορεία για την Ουκρανία προς την ένταξη της στο ΝΑΤΟ».

«Το πιο επείγον τώρα είναι να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα επικρατήσει», στον πόλεμο με τη Ρωσία, σημείωσε.

Να σημειωθεί ότι Ουκρανός πρόεδρος Βολοντόμιρ Ζελένσκι προσερχόμενος στη Σύνοδο επέκρινε το ΝΑΤΟ για καθυστέρηση της ένταξης της χώρας του στη Συμμαχία.

Συγκεκριμένα, ο Ζελένσκι χαρακτήρισε «πρωτοφανές και παράλογο» να μην υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την ένταξη της Ουκρανίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ