ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Η κυβέρνηση θα επιβραβεύει όσους επιδιορθώνουν τα παπούτσια και τα ρούχα τους

Γαλλία: Η κυβέρνηση θα επιβραβεύει όσους επιδιορθώνουν τα παπούτσια και τα ρούχα τους
AP Photo/Bob Edme

Πρόγραμμα επιβράβευσης για τους καταναλωτές που θα μαντάρουν τα ρούχα τους και θα πηγαίνουν στον τσαγκάρη τα φθαρμένα παπούτσια τους αντί να τα πετούν και να αγοράζουν καινούργια ετοιμάζει η κυβέρνηση στη Γαλλία

Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από τον Οκτώβριο και η επιβράβευση θα έχει τη μορφή έκπτωσης μεταξύ 6 και 25 € ανά επισκευή.

Η Μπερανζέρ Κουιγιάρ, υφυπουργός Οικολογίας, παραπονέθηκε ότι 700.000 τόνοι ρούχων καταλήγουν στις χωματερές της χώρας κάθε χρόνο.

Η γαλλική κυβέρνηση πρόκειται να συνεισφέρει 154 εκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση του προγράμματος σε διάστημα πέντε ετών.

Η υπουργός προέτρεψε «όλα τα εργαστήρια ραπτικής και τους τσαγκάρηδες να ενταχθούν στο σύστημα», το οποίο θα προσφέρει έκπτωση 7 ευρώ για ένα νέο τακούνι και 10-25 ευρώ για νέα φόδρα σε σακάκι, φούστα ή άλλο ρούχο.

Πρωταρχικός στόχος είναι η στήριξη του κλάδου των επισκευών και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η Refashion, ένας όμιλος που κλήθηκε να δημιουργήσει το πρόγραμμα, λέει ότι 3,3 δισεκατομμύρια είδη ένδυσης, υποδημάτων και υφασμάτων οικιακής χρήσης διατέθηκαν στην αγορά πέρυσι στη Γαλλία.

Ωστόσο δεν είναι όλοι εντυπωσιασμένοι με την κυβερνητική πρωτοβουλία.

Σύμφωνα με το BBC, επιχειρηματικοί όμιλοι έκαναν λόγο για «στιγματισμό» μιας μεγάλης μερίδας της γαλλικής βιομηχανίας ένδυσης, ενώ ο βουλευτής των Ρεπουμπλικανών Ερίκ Ποζέ παραπονέθηκε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη βυθιστεί σε χρέη 3 τρισ. ευρώ και θα πρέπει «να σταματήσει να πετάει τα χρήματα του γαλλικού κοινού από το παράθυρο».

Ένας ακόμη στόχος της γαλλικής κυβέρνησης μέσω του νέου προγράμματος είναι η προώθηση μιας πιο βιώσιμης μόδας που απαρτίζεται από μια βιομηχανία ένδυσης η οποία από 1η Ιανουαρίου 2024 θα φέρει σε κάθε ένδυμα ετικέτα στην οποία θα περιγράφονται λεπτομερώς οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις κάθε ρούχου ή υποδήματος.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι κατασκευαστές θα πρέπει να αναφέρουν την ποσότητα νερού που απαιτείται για την κατασκευή των ρούχων, τη χρήση χημικών, τον κίνδυνο εκπομπών μικροπλαστικών και λεπτομερώς εάν το ένδυμα έχει χρησιμοποιήσει ανακυκλωμένα υφάσματα.


Η βιομηχανία της μόδας πέρυσι είχε κύκλο εργασιών 66 δισ.

Αν και η Γαλλία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας μόδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κλάδος έχει υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια.

Ο ιστότοπος Fashion United αναφέρει ότι το 2020 οι Γάλλοι καταναλωτές ξόδεψαν κατά μέσο όρο 430 ευρώ σε ρούχα, κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ