ΚΟΣΜΟΣ

Σε απεργιακό κλοιό ξανά η Βρετανία: Κινητοποιήσεις νοσοκόμων και υπαλλήλων σιδηροδρόμων

Σε απεργιακό κλοιό ξανά η Βρετανία: Κινητοποιήσεις νοσοκόμων και υπαλλήλων σιδηροδρόμων
Φωτογραφία από κινητοποιήσεις στη Βρετανία AP/Kirsty Wigglesworth

Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις αντιμετωπίζει από σήμερα η Βρετανία, οι οποίες πλήττουν τόσο τα νοσοκομεία, όπου οι ειδικευμένοι γιατροί αναμένεται να διακόψουν την εργασία τους για πρώτη φορά εδώ και δέκα χρόνια, όσο και τις μετακινήσεις με τρένο, όπου οι οδηγοί των συρμών κατεβαίνουν σε απεργία.

Η χώρα, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση κόστους διαβίωσης, πλήττεται εδώ και μήνες από απεργιακές κινητοποιήσεις στους τομείς της υγείας, των μεταφορών, της εκπαίδευσης, των ταχυδρομείων κλπ.

Οι εργαζόμενοι ζητούν αυξήσεις στους μισθούς τους για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, ο οποίος, αν και μειώνεται, παρέμενε ο υψηλότερος μεταξύ των χωρών της G7 στο 7,9% τον Ιούνιο.

Μετά τους νοσηλευτές, τα πληρώματα ασθενοφόρων, τους εκπαιδευόμενους γιατρούς, σειρά έχουν οι ειδικευμένοι, που είναι οι πιο έμπειροι γιατροί, να κατέβουν σε απεργία στα νοσοκομεία της Αγγλίας. Αυτοί προκήρυξαν 48ωρη απεργία από σήμερα στις 07:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδος).

Στην απεργία μετέχουν επίσης οι νοσοκομειακοί οδοντίατροι.

Η δημόσια υπηρεσία υγείας, το NHS, έχει φτάσει στα όριά της. Έπειτα από χρόνια θεραπείας λιτότητας και την πανδημία της COVID-19, η πρόσβαση στην περίθαλψη γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκη.

Σύμφωνα με έρευνα του BBC που δόθηκε χθες, Τετάρτη, στη δημοσιότητα, παιδιά χρειάζεται να περιμένουν έως και 18 μήνες για οδοντιατρικές θεραπείες που χρειάζονται αναισθησία, περιλαμβανομένων εξαγωγών δοντιών.

Η πενθήμερη απεργία ως την περασμένη Τρίτη των εκπαιδευόμενων γιατρών προκάλεσε την αναβολή δεκάδων χιλιάδων ραντεβού. Αυτή των ειδικευμένων αναμένεται να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα, προειδοποίησε το NHS.

Σε οκτώ μήνες απεργιακών κινητοποιήσεων, επηρεάστηκαν συνολικά πάνω από 600.000 ιατρικά ραντεβού, σύμφωνα με τον Στίβεν Πόουις, επικεφαλής ιατρό του NHS.

«Γίνεται όλο και πιο δύσκολο να ξαναμπούν σε ρυθμό οι υπηρεσίες ύστερα από κάθε απεργία», σημείωσε.

Η κυβέρνηση πρότεινε αύξηση 6% για φέτος στους ειδικευμένους γιατρούς.

Ωστόσο, σύμφωνα με το συνδικάτο BMA (Βρετανικός Ιατρικός Σύλλογος), σε πραγματικούς όρους η πρόταση αυτή ισοδυναμεί με μείωση μισθού.

«Η πόρτα μου είναι πάντα ανοιχτή για να συζητήσουμε ζητήματα που δεν είναι μισθολογικά, αλλά αυτή η πρόταση είναι οριστική και ως εκ τούτου καλώ τον BMA να βάλει αμέσως τέλος στις απεργίες αυτές», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Υγείας Στιβ Μπάρκλεϊ.

Στις 13 Ιουλίου, ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ κάλεσε τα συνδικάτα του δημόσιου τομέα να σταματήσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις και να αποδεχθούν την τελική προσφορά της κυβέρνησης για αύξηση, από 5% ως 7% ανάλογα τον τομέα. Οι εκπαιδευτικοί ανακοίνωσαν ως εκ τούτου την αναστολή των κινητοποιήσεών τους μετά την προσφορά για αύξηση 6,5%.

Οι οδηγοί τρένων του συνδικάτου RMT, οι οποίοι έχουν πολλαπλασιάσει τις κινητοποιήσεις τους εδώ και έναν χρόνο, κατεβαίνουν και αυτοί σήμερα σε απεργία, ενώ ξεκινούν οι σχολικές διακοπές.

Οι σιδηροδρομικές υπηρεσίες προέβλεψαν ότι σήμερα, μετά στις 22 και στις 29 Ιουλίου, θα παρέχονται «λίγες ή καθόλου υπηρεσίες σε μεγάλο μέρος του δικτύου». Το συνδικάτο Aslef έχει εξάλλου ξεκινήσει από τις 17 Ιουλίου απεργιακές κινητοποιήσεις που προβλέπεται να διαρκέσουν ως το Σάββατο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ