ΚΟΣΜΟΣ

Χριστοδουλίδης - Τατάρ: Έκκληση για πληροφορίες για τους αγνοούμενους στην Κύπρο

Χριστοδουλίδης - Τατάρ: Έκκληση για πληροφορίες για τους αγνοούμενους στην Κύπρο
O πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ AP Photo/Petros Karadjias

Κοινή έκκληση σε όσους διαθέτουν πληροφορίες για τους αγνοούμενους, των οποίων τα ίχνη χάθηκαν κατά τις δικοινοτικές συγκρούσεις του 1963 και της τουρκικής εισβολής του 1974, απηύθυναν την Παρασκευή (18/7) ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ

Οι δύο ηγέτες επισκέφθηκαν το ανθρωπολογικό εργαστήριο της Δικοινοτικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ), το οποίο ακόμη αναζητά την τύχη των λειψάνων των αγνοουμένων.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως εξετάζονται τρόποι για να επισπευσθεί η προσπάθεια αυτή, λέγοντας ότι «δεν έχει σημασία εάν είναι Ελληνοκύπριοι ή Τουρκοκύπριοι».

Μία συνάντηση που βάζει «τέλος» σε μια περίοδο έντασης για το ζήτημα των αγνοουμένων

Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η εν λόγω συνάντηση αποτελεί σημαντική πρόοδο ανάμεσα στις δυο πλευρές για το θέμα των αγνοούμενων, καθώς μέχρι πρότινος οι σχέσεις τους ήταν τεταμένες. Η ένταση αυτή, κορυφώθηκε με τις κατηγορίες του Τουρκοκύπριου ηγέτη κατά του Χριστοδουλίδη για αθέτηση συμφωνίας να γίνει εκταφή στον μαζικό τάφο Τουρκοκυπρίων στο χωριό Αλόα.

Ωστόσο, οι θετικές προθέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς ως προς την έναρξη της εκσκαφής επιβεβαιώθηκε την περασμένη Δευτέρα, όταν μέλη της ΔΕΑ άρχισαν τη διαδικασία εκταφής στο χωριό.

Στο σημείο εκτιμάται πως έχουν ταφεί 35 από τους 126 Τουρκοκύπριους. Μετά την ταυτοποίηση των οστών τους ο αριθμός των Τουρκοκύπριων αγνοουμένων θα έχει φτάσει στους 165, ενώ οι ελληνοκύπριοι που εξακολουθούν να αγνοούνται ανέρχονται στους 769.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ