ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πριγκόζιν χαιρετίζει το πραξικόπημα στον Νίγηρα, διαφημίζοντας τις υπηρεσίες του

Ο Πριγκόζιν χαιρετίζει το πραξικόπημα στον Νίγηρα, διαφημίζοντας τις υπηρεσίες του
Η ομάδα Wagner AP photo

Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, ο Εβγκένι Πριγκόζιν, επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας μισθοφόρων Wagner, εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής Ρωσίας-Αφρικής στην Αγία Πετρούπολη περισσότερο από ένα μήνα αφότου στράφηκε κατά της στρατιωτικής διακυβέρνησης.

Μια φωτογραφία που ανέβηκε στο Facebook χθες (27 Ιουλίου) από τον Dmitry City, γενικό διευθυντή του Russian House, ενός ρωσικού πολιτιστικού κέντρου στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, δείχνει τον Prigogine να συναντάται με τον πρέσβη Bangui και άλλους αξιωματούχους στη Μόσχα.

Ο Prigozhin επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι οι πρώην αποικιοκράτες αποσταθεροποιούν σκόπιμα την κατάσταση στις αφρικανικές χώρες, υποστηρίζοντας τρομοκράτες και ληστές εκεί, προκειμένου να εμποδίσουν την περαιτέρω ανάπτυξη των πρώην αποικιών.

Η Βάγκνερ είναι γνωστό ότι δραστηριοποιείται στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Μάλι. Ο Prigozhin επέστρεψε στη γενέτειρά του, την Αγία Πετρούπολη, λίγες ημέρες αφότου ο ίδιος και οι μισθοφόροι του κατέστειλαν μια εξέγερση, μολονότι η συμφωνία του Μινσκ που τερμάτισε την κρίση, η οποία διήρκεσε σχεδόν 24 ώρες, προέβλεπε τη μεταφορά του στη Λευκορωσία.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης εμφανίζονται έκπληκτα που ο Yevgeny Prigozhin, ο οποίος πρόσφατα συναντήθηκε με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τους επικεφαλής των ιδιωτικών στρατιωτικών εταιρειών στο Κρεμλίνο, επανήλθε στη θέση του. Η συνάντηση έγινε σε ξενοδοχείο της Αγίας Πετρούπολης που πιστεύεται πως ανήκει στον Yevgeny Prigozhin, όχι στο Expoforum, όπου διεξάγεται η σύνοδος Ρωσίας-Αφρικής υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ