ΚΟΣΜΟΣ

Μιανμάρ: Μερική χάρη δόθηκε στην Αούνγκ Σαν Σου Κιι

Μιανμάρ: Μερική χάρη δόθηκε στην Αούνγκ Σαν Σου Κιι
Η πρώην ηγέτιδα της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Τσι (AP Photo, File)

Η συνολική ποινή κάθειρξης, που έχει επιβληθεί στην πρώην ηγέτιδα της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κιι, μειώθηκε κατά 6 χρόνια, από τα 33 στα 27, στο πλαίσιο αμνηστίας που χορήγησε σήμερα η στρατιωτική χούντα με αφορμή γιορτή των βουδιστών και αφορά πάνω από 7.000 κρατούμενους.

«Ο πρόεδρος του συμβουλίου που διοικεί το κράτος έδωσε χάρη βάσει του νόμου περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αούνγκ Σαν Σου Κιι, η οποία είχε καταδικαστεί από τα αρμόδια δικαστήρια», μεταδόθηκε στο πλαίσιο του τηλεοπτικού δελτίου ειδήσεων.

«Δεν κατέστη δυνατό να αφεθεί εντελώς ελεύθερη μολονότι πήρε χάρη για ορισμένες ποινές που της είχαν επιβληθεί. Εξακολουθεί να αντιμετωπίζει 14 καταδίκες. Πήρε χάρη μόνο για 5 από τις 19 που της έχουν επιβληθεί», διευκρίνισε στο AFP δικαστική πηγή.

«Η ποινή της μειώθηκε κατά 6 χρόνια», σημείωσε παράλληλα εκπρόσωπος της χούντας.

Εγκληματικό παιχνίδι

Οι στρατιωτικοί «παίζουν ένα εγκληματικό παιχνίδι με μια πολιτική κρατούμενη», αντέδρασε μετά την ανακοίνωση της είδησης σε δηλώσεις του στο AFP ο ανεξάρτητος ειδικός Ντέιβιντ Μάθιεσον. «Οι κατηγορίες που διατηρήθηκαν εναντίον της είναι παράλογες και η αφαίρεση έξι ετών κάθειρξης δεν είναι πράξη ελέους», σημείωσε.

Η χούντα θέλει «να δώσει την εντύπωση ότι υπάρχει μετριοπάθεια και διάλογος, ενώ στην πραγματικότητα δεν υφίσταται αυτό», δήλωσε παράλληλα ο Φιλ Ρόμπερτσον, που είναι αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος για την Ασία του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Στην Μιανμάρ αποτελεί πάγια τακτική η χορήγηση αμνηστίας σε χιλιάδες κρατούμενους με αφορμή βουδιστικές γιορτές.

Η μείωση της ποινής της Αούνγκ Σαν Σου Κιι δείχνει τον αυθαίρετο χαρακτήρα των στρατιωτικών δικαστηρίων της χούντας, υπερθεμάτισε επίσης ο Τζο Φρίμαν, εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Μιαμάρ. «Όσοι πιάνονται στα νύχια της δεν γνωρίζουν ποτέ τι μπορεί να τους συμβεί», πρόσθεσε.

Στα τέλη Δεκεμβρίου η Αούνγκ Σαν Σου Κιι, η οποία βρίσκεται υπό κράτηση από τότε που έγινε το στρατιωτικό πραξικόπημα, το 2021, καταδικάστηκε σε 33 χρόνια κάθειρξης για μια σειρά από κατηγορίες, μεταξύ των οποίων αυτή της διαφθοράς, της κατοχής παράνομων ασυρμάτων και της παραβίασης των περιορισμών για την COVID-19.

Η Αούνγκ Σαν Σου Κιι δεν έχει θεαθεί δημοσίως από τότε που συνελήφθη μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου 2021, παρά μόνο μία φορά σε φωτογραφίες κακής ποιότητας που ελήφθησαν από κρατικά μέσα ενημέρωσης σε αίθουσα δικαστηρίου της Ναϊπιντάου, της πρωτεύουσας που έχτισε στην ζούγκλα ο στρατός.

Μερική χάρη δόθηκε σήμερα επίσης στον πρώην πρόεδρο Ουίν Μιντ για δύο καταδίκες του, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία διευκρίνισαν ότι 125 ξένοι κρατούμενοι έλαβαν επίσης χάρη και αφέθηκαν ελεύθεροι. Επίσης στο πλαίσιο της αμνηστίας που χορηγήθηκε μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη η θανατική ποινή που είχε επιβληθεί σε ορισμένους κρατούμενους.

Το πραξικόπημα βύθισε την χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας σε σύγκρουση που έχει αναγκάσει πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η κατάσταση της υγείας της 78χρονης Αούνγκ Σαν Σου Κιι, η οποία έχει τιμηθεί με Νόμπελ Ειρήνης, προκαλεί ανησυχίες από τότε που συνελήφθη, ιδίως κατά τη διάρκεια της εκδίκασης των υποθέσεων εναντίον της από δικαστήριο της χούντας, το οποίο την υποχρέωνε να παρίσταται σχεδόν καθημερινά στις ακροαματικές διαδικασίες.

Τον Ιούλιο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊλάνδης Ντον Πραμουντουϊνάι δήλωσε ότι συνάντησε την Αούνγκ Σαν Σου Κιι στο κελί της, στην πρώτη συνάντηση που έχει γίνει γνωστό ότι είχε με κάποιον ξένο απεσταλμένο από τότε που συνελήφθη.

Την περασμένη εβδομάδα μεταφέρθηκε από το κελί της φυλακής όπου κρατείτο σε κυβερνητικό κτήριο, σύμφωνα με εκπρόσωπο του πολιτικού της κόμματος.

Παραμένει δημοφιλής

Σύμφωνα με τοπική οργάνωση, πάνω από 24.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί από τότε που οι στρατιωτικοί εκδίωξαν από την εξουσία την κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, το 2021.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που είχε επιβληθεί παρατάθηκε χθες, Δευτέρα, κατά έξι μήνες από την χούντα, σύμφωνα με τα επίσημα μέσα ενημέρωσης, κάτι το οποίο οδηγεί θεωρητικά σε αναβολή των εκλογών που αναμενόταν αρχικά να διεξαχθούν αυτόν τον μήνα.

Η Αούνγκ Σαν Σου Κιι παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής στην Μιανμάρ, μολονότι η διεθνής εικόνα της αμαυρώθηκε από την συμφωνία της για διαμοιρασμό της εξουσίας με τους στρατηγούς και την αποτυχία της να υπερασπιστεί την διωκόμενη μειονότητα των Ροχίνγκια.

Πολλοί υπέρμαχοι της δημοκρατίας απαρνήθηκαν την βασική της Αρχή για τη μη χρήση βίας και πήραν τα όπλα για να απαλείψουν οριστικά την κυριαρχία του στρατού στην πολιτική και την οικονομία της χώρας.

Ο στρατός αιτιολόγησε το πραξικόπημά του επικαλούμενος φερόμενη εκτεταμένη εκλογική νοθεία κατά τις εκλογές του Νοεμβρίου 2020, πυροδοτώντας τεράστιες διαδηλώσεις και αιματηρή καταστολή.

Το κόμμα της Αούνγκ Σαν Σου Κιι, η Εθνική Ένωση για τη Δημοκρατία (NLD) είχε σαρώσει στις εκλογές αυτές και οι διεθνείς παρατηρητές είχαν δηλώσει τότε ότι ήταν ως επί το πλείστον ελεύθερες και δίκαιες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ