ΚΟΣΜΟΣ

Ρεκόρ μεταναστών έχει διασχίσει φέτος το δάσος του Νταριέν για να φτάσει στις ΗΠΑ

Ρεκόρ μεταναστών έχει διασχίσει φέτος το δάσος του Νταριέν για να φτάσει στις ΗΠΑ
Φωτογραφία αρχείου (AP Photo/Fernando Llano)

Περισσότεροι από 248.000 μετανάστες διέσχισαν το τροπικό δάσος Νταριέν, στα σύνορα μεταξύ του Παναμά και της Κολομβίας, από την αρχή του έτους, ένας αριθμός που ξεπερνά το ρεκόρ του 2022, παρά τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν στην προσπάθειά τους να φτάσουν στις ΗΠΑ.

Από την 1η Ιανουαρίου ως τις 30 Ιούλιου, 248.901 μετανάστες διέσχισαν το δάσος αυτό ξεκινώντας από την Κολομβία με στόχο να φτάσουν στον Παναμά, «ξεπερνώντας τον συνολικό αριθμό της περσινής χρονιάς», ο οποίος ήδη αποτελούσε ρεκόρ, δήλωσε η αναπληρώτρια διευθύντρια μετανάστευσης του Παναμά Μαρία Ιζαμπέλ Σαραβία στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Περισσότεροι από τους μισούς μετανάστες, περίπου 137.000, είναι πολίτες Βενεζουέλας και ακολουθούν οι πολίτες Ισημερινού και Αϊτής. Εξάλλου υπάρχουν και μετανάστες από την Ασία που πραγματοποιούν αυτό το επικίνδυνο ταξίδι, κυρίως 10.500 Κινέζοι, αλλά και Αφρικανοί, εκ των οποίων περισσότεροι από 1.000 Καμερουνέζοι.

Το 21% των μεταναστών είναι έφηβοι και παιδιά, εκ των οποίων τα μισά κάτω των πέντε ετών, διευκρίνισε η Σαράβια.

«Μιλάμε για ανθρώπους που ζουν απερίγραπτα δεινά», τόνισε η Μάρθα Κις διευθύντρια της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εθνικών Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου.

Οι μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στις ΗΠΑ μέσω της Κεντρικής Αμερικής διασχίζουν το φυσικό σύνορο του δάσους του Νταριέν, μήκους 266 χιλιομέτρων και επιφάνειας 5.750.000 στρεμμάτων.

Κάνουν αυτό το ταξίδι παρά την παρουσία στη ζούγκλα επικίνδυνων, άγριων ζώων, υπερχειλισμένων ποταμών και εγκληματικών οργανώσεων που τους ληστεύουν ή τους ζητούν χρήματα για να τους καθοδηγήσουν.

Οι μετανάστες αυτοί «φτάνουν τραυματισμένοι, αφυδατωμένοι, σε κατάσταση σοκ, με σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, έγκυες γυναίκες αντιμετωπίζουν επιπλοκές, χρόνια ασθενείς βλέπουν την κατάστασή τους να επιδεινώνεται στη διάρκεια των χιλιάδων χιλιομέτρων που πρέπει να διασχίσουν για να φτάσουν στον προορισμό τους», σημείωσε η Κις.

Εξάλλου εδώ και μήνες οι ΗΠΑ δεν επιτρέπουν να εισέρχονται στο έδαφός τους μετανάστες από τον Παναμά που δεν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ασφαλείας του Παναμά, Χουάν Μανουέλ Πίνο, αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός, ο αριθμός των μεταναστών που θα διασχίσουν τη ζούγκλα του Νταριέν ως το τέλος του έτους ενδέχεται να φτάσει τις 400.000.

Το 2021, 133.000 μετανάστες διέσχισαν το δάσος του Νταριέν, ενώ ο αριθμός τους είχε φτάσει ήδη τις 248.000 τους πρώτους επτά μήνες του 2023.

«Περισσότεροι από 700.000 άνθρωποι έχουν εισέλθει στον Παναμά μέσω του Νταριέν από το 2009 ως σήμερα», δήλωσε η Σαράβια.

Το 2022 τουλάχιστον 52 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη ζούγκλα, σύμφωνα με τις αρχές, οι οποίες εκτιμούν ωστόσο ότι ο πραγματικός αριθμός ενδέχεται να είναι πολύ υψηλότερος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ