ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ισλανδία έκλεισε την πρεσβεία της στη Μόσχα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ισλανδία έκλεισε την πρεσβεία της στη Μόσχα
Ο πολέμος στην Ουκρανία όπως οδήγησε την Ισλανδία να κλείσει την πρεσβεία της στη Μόσχα (ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΚΤΗΡΙΟ) AP Photo/Libkos

Η Ισλανδία έκλεισε σήμερα (1/8) την πρεσβεία της στην Μόσχα εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και γίνεται έτσι η πρώτη χώρα που λαμβάνει τέτοιο μέτρο. 

Στις αρχές του Ιουνίου, η υπουργός Εξωτερικών της Ισλανδίας Τόρντις Γκιλφαντότιρ έκρινε ότι «η σημερινή κατάσταση» δεν επιτρέπει στην μικρή διπλωματική αντιπροσωπεία «να λειτουργεί στην Ρωσία».

Η Ισλανδία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που λαμβάνει τέτοιο μέτρο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Το Ρέικιαβικ διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται για διακοπή διπλωματικών σχέσεων.

«Οταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, η Ισλανδία θα δώσει προτεραιότητα στην επανάληψη των δραστηριοτήτων της πρεσβείας της Ισλανδίας στην Μόσχα», διευκρίνισε η ισλανδική διπλωματία σε ανακοίνωση.

Η εκπροσώπηση της Ισλανδίας στην Ρωσία θα γίνεται πλέον από το υπουργείο Εξωτερικών στο Ρέικιαβικ.

Την επομένη της ισλανδικής ανακοίνωσης τον Ιούνιο, η Μόσχα κατήγγειλε «αντιρωσική ενέργεια» και υποσχέθηκε ότι θα απαντήσει.

«Θα λάβουμε υπ'όψιν αυτήν την μη φιλική απόφαση όταν θα αποκαταστήσουμε τις σχέσεις μας με την Ισλανδία στο μέλλον», είχε ανακοινώσει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τον Ιούνιο.

Η Ισλανδία των 375.000 κατοίκων διατηρούσε πρεσβεία στην Μόσχα από το 1944, με ένα διάλειμμα την περίοδο 1951-53.

Η Ισλανδία υπήρξε ο συμβολικός τόπος της συνάντησης Ανατολής-Δύσης στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου με την συνάντηση κορυφής το 1986 ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν και τον ηγέτη της Σοβιετικής Ενωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ