ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλική πόλη σίγησε την ιστορική καμπάνα για να... ικανοποιήσει τους τουρίστες

Ιταλική πόλη σίγησε την ιστορική καμπάνα για να... ικανοποιήσει τους τουρίστες
Μια καμπάνα χτυπάει στον πύργο του ρολογιού στην κεντρική πλατεία της πόλης Pienza της Τοσκάνης εδώ και περίπου 560 χρόνια. photo/Pexels

Ένα ιστορικό ιταλικό καμπαναριό σίγησε πρόσφατα κατά τη διάρκεια της νύχτας, ως απάντηση στις διαμαρτυρίες των ιδιοκτητών Airbnb των οποίων οι επισκέπτες παραπονέθηκαν για τον θόρυβο - αλλά ορισμένοι ντόπιοι τώρα παραπονιούνται ότι δεν μπορούν να κοιμηθούν χωρίς τον ήχο της καμπάνας.

Μια καμπάνα χτυπάει στον πύργο του ρολογιού στην κεντρική πλατεία της πόλης Pienza της Τοσκάνης εδώ και περίπου 560 χρόνια.

Η κατασκευή των κτηρίων γύρω από την πλατεία ξεκίνησε το 1459.

Ο Manolo Garosi, δήμαρχος της Pienza, είπε στο CNNi ότι η καμπάνα είναι πλέον σιωπηλή από τα μεσάνυχτα έως τις 7 π.μ. για να συμμορφωθεί με έναν κανόνα ηχορύπανσης του 2017 που απαιτεί σιωπή κατά τις ώρες αυτές.

«Είχα παράπονα από κατοίκους και ιδιοκτήτες B&B, οι οποίοι είναι επίσης κάτοικοι», πρόσθεσε. «Τα παράπονα ξεκίνησαν αφού ψηφιοποιήσαμε τον ήχο του κουδουνιού που χτυπά και το ρολόι πριν από 18 μήνες».

Ωστόσο, ορισμένοι από τους 2.100 κατοίκους της πόλης είπαν στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό RAI ότι η άγνωστη σιωπή κατά τη διάρκεια της νύχτας τους κρατά σε εγρήγορση.

«Γεννηθήκαμε εδώ, το ακούγαμε μέσα στη νύχτα. Στην απόλυτη σιωπή, ήταν σημάδι ζωής», είπε ένας ντόπιος στη RAI.

Με τα αρχαία κτίρια, τα στενά λιθόστρωτα δρομάκια και τη θέση στην κορυφή του λόφου με θέα στο κυματιστό τοπίο της Τοσκάνης, η Pienza είναι από καιρό πόλο έλξης για τους τουρίστες.

Προστατευόμενο τώρα από την UNESCO, το ιστορικό κέντρο της πόλης επανασχεδιάστηκε από τον Πάπα Pius Β' στα τέλη του 15ου αιώνα σύμφωνα με τις αρχές της «ιδανικής πόλης» της Αναγέννησης. Ως η πρώτη πόλη που διαμορφώθηκε από αυτά τα αναγεννησιακά ιδανικά του αστικού σχεδιασμού, η Pienza - την οποία μετονόμασε ο Pius προς τιμήν του - κατέχει σημαντική θέση τόσο στην ιταλική όσο και στην παγκόσμια αστική ανάπτυξη.

Italian town silenced historic bell to please tourists. Locals say they can’t sleep without it, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ