ΚΟΣΜΟΣ

Πεκίνο: Εκτέλεσαν νοτιοκορεάτη, καταδικασμένο για διακίνηση ναρκωτικών - Αντιδρά η Σεούλ

Πεκίνο: Εκτέλεσαν νοτιοκορεάτη, καταδικασμένο για διακίνηση ναρκωτικών - Αντιδρά η Σεούλ
AP Photo/Anthony Kwan FILES

Υπήκοος της Νότιας Κορέας εκτελέστηκε στην Κίνα για διακίνηση ναρκωτικών, γεγονός αρκετά σπάνιο για κάτοχο διαβατηρίου άλλου κράτους στη χώρα. Το θέμα  αναμένεται να πυροδοτήσει εντάσεις ανάμεσα στο Πεκίνο και τη Σεούλ.

 

Ο κατηγορούμενος εκτελέστηκε την Παρασκευή. 4/8, το πρωί, μετά την έκδοση της ετυμηγορίας από το λαϊκό δικαστήριο της Καντόνας (γνωστής επίσης με το όνομα Γκουανγκτζόου), όπως επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Το κινεζικό ποινικό δίκαιο ορίζει πως μπορεί να επιβάλλεται η ποινή του θανάτου για ιδιαζόντως ειδεχθή εγκλήματα που αφορούν τα ναρκωτικά», αναφέρει το υπουργείο, προσθέτοντας πως «όταν αλλοδαποί κατηγορούμενοι διαπράττουν έγκλημα στην κινεζική επικράτεια, η κινεζική νομοθεσία εφαρμόζεται με τον ίδιο τρόπο».

Ο άνδρας είχε συλληφθεί το 2014 στην Κίνα έχοντας στην κατοχή του 5 μιλά μεθαμφεταμίνης, όπως μεταδίδει το νοτιοκορεατικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap. Καταδικάστηκε πρωτόδικα στην εσχάτη των ποινών το 2019 και η ποινή του επιβεβαιώθηκε από ανώτερο δικαστήριο το 2020, διευκρίνισε το πρακτορείο.

Η νοτιοκορεατική κυβέρνηση εξέφρασε τη «λύπη της» μετά την εκτέλεση υπηκόου της χώρας.

Κρατικό μυστικό

Ο αριθμός των ανθρώπων που εκτελούνται κάθε χρόνο στην Κίνα είναι κρατικό μυστικό. Οι καταδίκες αλλοδαπών στην εσχάτη των ποινών πάντως είναι σπάνιες.

Η πιο πρόσφατη εκτέλεση κατόχου διαβατηρίου δυτικής χώρας από της αρχές της Κίνας ήταν αυτή του Άκμαλ Σέικ, Βρετανού ο οποίος εκτελέστηκε το 2009 για διακίνηση ηρωίνης, σύμφωνα με το κινεζικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Όπως και άλλες χώρες της Ασίας, συμπεριλαμβανομένης ιδίως της Σιγκαπούρης, η Κίνα έχει δρακόντεια νομοθεσία σε ό,τι αφορά τα ναρκωτικά.

Αλλοδαποί θανατοποινίτες

Αρκετοί αλλοδαποί έχουν καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών τα τελευταία χρόνια.

Το 2020, Αυστραλός καταδικάστηκε σε θάνατο στην Κίνα για διακίνηση ναρκωτικών. Σύμφωνα με κινεζικά ΜΜΕ, συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Καντόνας τον Δεκέμβριο του 2013 με πάνω από 7,5 μεθαμφεταμίνης στις αποσκευές του.

Το 2019, η Κίνα καταδίκασε σε θάνατο δυο καναδούς πολίτες που κατηγορήθηκαν για διακίνηση ναρκωτικών, με φόντο τη ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων της χώρας με τον Καναδά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ