ΚΟΣΜΟΣ

Μπλόκο από τον Ρώσο πρέσβη για την άρση των κυρώσεων στην Τουρκία

Μπλόκο από τον Ρώσο πρέσβη για την άρση των κυρώσεων στην Τουρκία
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/ALEXEI DRUGININ /RIA NOVOSTI

Οι σχέσεις ΡωσίαςΤουρκίας δεν φαίνεται ότι θα φτιάξουν εύκολα και γρήγορα.

Μετά τη συγγνώμη του Ταγίπ Ερντογαν στον Βλαντιμίρ Πούτιν για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού και την εντολή του Ρώσου προέδρου να αρθεί το εμπάργκο των Ρώσων τουριστών στην Τουρκία, όλοι πίστεψαν ότι σιγά – σιγά οι δύο χώρες έρχονται πιο κοντά.

Όμως ο Ρώσος πρέσβης στην Τουρκία έρχεται να ρίξει λάδι στη φωτιά που είχε αρχίσει να σβήνει. «Οι Ρώσοι τουρίστες δεν μπορούν να επισκεφθούν την Τουρκία αν δεν είναι απολύτως εγγυημένη η ασφάλειά τους» δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η συγγνώμη του Ερντογάν και η εντολή του Πούτιν για άρση των κυρώσεων

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέστειλε ένα γράμμα στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, ζητώντας συγγνώμη για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού SU-24 στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας. Όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο ο Ερντογάν απέστειλε το γράμμα στον Πούτιν, σε μία προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές των δύο χωρών μετά την κατάρριψη του μαχητικού. Όπως είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο, Dmitry Peskov, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε πρόθυμος να αποκατασταθούν οι σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας.

Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντρίμ τόνισε ότι η επιστολή του Ερντογάν δεν περιλαμβάνει τη λέξη «συγγνώμη» αλλά ο Τούρκος Πρόεδρος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Ρώσου πιλότου, του οποίου το μαχητικό κατερρίφθη.

Επιπλέον διευκρίνισε ότι η θλίψη που εκφράζεται στην επιστολή δεν απευθύνεται στο ρωσικό κράτος, αλλά στην οικογένεια του πιλότου που σκοτώθηκε, και δεν γίνεται καμία αναφορά σε αποζημίωση όπως αξιώνει η Μόσχα.

Παρόλα αυτά η κίνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται, αρχικά, πως βρήκε ανταπόκριση. Πούτιν και Ερντογάν μίλησαν στο τηλέφωνο και συμφώνησαν να συναντηθούν και από κοντά. Μάλιστα ο Ρώσος πρόεδρος είπε πως θα ζητήσει από την ρωσική κυβέρνηση να ξεκινήσει συζητήσεις με την Τουρκία ώστε να αποκατασταθούν οι εμπορικές σχέσεις και να αρθεί το εμπάργκο των Ρώσων τουριστών στην χώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ