ΚΟΣΜΟΣ

Οι διαγωνιζόμενες της Μις Υφήλιος ισχυρίζονται ότι υποβλήθηκαν σε τόπλες «τσεκ για το σώμα»

Οι διαγωνιζόμενες της Μις Υφήλιος ισχυρίζονται ότι υποβλήθηκαν σε τόπλες «τσεκ για το σώμα»
photo / @missuniverse_id/Instagram

Έξι φιναλίστ στο φετινό διαγωνισμό ομορφιάς Μις Υφήλιος-Ινδονησίας κατέθεσαν καταγγελίες στην αστυνομία κατηγορώντας τους διοργανωτές ότι τους έκαναν να γδυθούν για «τσεκ για το σώμα» και τόπλες φωτογραφίες.

Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους έξω από το αρχηγείο της περιφερειακής αστυνομίας στην πρωτεύουσα Τζακάρτα την Τρίτη, η Mellisa Anggraini, δικηγόρος που εκπροσωπεί τις γυναίκες, υποστήριξε ότι ζητήθηκε από τους πελάτες της να αφαιρέσουν τα μπλουζάκια τους για να μπορέσουν οι υπεύθυνοι των διαγωνισμών να «εξετάσουν σημάδια, κυτταρίτιδα ή τατουάζ», είπε.

https://www.instagram.com/reel/CvpBKgutq2T/

Μία διαγωνιζόμενη, η οποία προσδιορίστηκε μόνο με το αρχικό "N", είχε εκφράσει το σοκ της επειδή οι «σωματικοί έλεγχοι» δεν περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα της διοργάνωσης, σύμφωνα με την Anggraini. Η άγνωστη γυναίκα συμμορφώθηκε και φωτογραφήθηκε τόπλες, όπως και άλλες τέσσερις από τις γυναίκες.

«Ήταν αρκετό για να την ταπεινώσεις και να την εξευτελίσεις», είπε ο δικηγόρος σε σχόλια που μεταδόθηκαν από το CNN της Ινδονησίας.

Σε μια συνέντευξη Τύπου μια άλλη άγνωστη διαγωνιζόμενη, της οποίας το πρόσωπο θολώθηκε από τους τοπικούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, είπε ότι της ζήτησαν να ποζάρει ακατάλληλα, μεταξύ άλλων ανοίγοντας τα πόδια της, ανέφερε το Reuters.

Οι καταγγέλλουσες λένε ότι οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν με υπεύθυνους της διοργάνωσης που ήταν παρόντες στην αίθουσα. Μαζί με την έκθεση της αστυνομίας υποβλήθηκαν πρόσθετα αποδεικτικά στοιχεία, όπως έγγραφα και βίντεο, είπε ο Anggraini.

Τα γεγονότα σημειώθηκαν την 1η Αυγούστου, δύο ημέρες πριν από τον μεγάλο διαγωνισμό στην Τζακάρτα.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Yuliansyah, είπε στους δημοσιογράφους ότι υποβλήθηκαν επίσημες καταγγελίες τη Δευτέρα και οι έρευνες συνεχίζονται. «Οι καταγγελίες θα χρησιμοποιηθούν ως βάση για την έρευνά μας», είπε.

https://www.instagram.com/reel/CvglnEtt6Xm/

Ο διαγωνισμός Μις Υφήλιος πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα υποδοχής και βλέπει δεκάδες νικήτριες εθνικών διαγωνισμών να διαγωνίζονται για τον παγκόσμιο τίτλο. Η ζωντανή εκδήλωση προσελκύει παγκόσμιο κοινό εκατομμυρίων. Φέτος θα γίνει στην Ινδονησία.

Σε μια δήλωση που κοινοποιήθηκε στο CNN, οι διοργανωτές δήλωσαν ότι γνώριζαν τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν κατά του διαγωνισμού Miss Universe Indonesia 2023, τον οποίο διαχειρίζεται ένας τοπικός δικηγόρος.

«Η Μις Υφήλιος λαμβάνει εξαιρετικά σοβαρά τους ισχυρισμούς για σεξουαλική κακοποίηση και ανάρμοστη συμπεριφορά», ανέφερε η δήλωση. «Η παροχή ενός ασφαλούς χώρου για τις γυναίκες είναι η ύψιστη προτεραιότητα του Οργανισμού Miss Universe και εξετάζουμε εξονυχιστικά αυτό το θέμα».

Οι διοργανωτές του διαγωνισμού της Ινδονησίας δεν απάντησαν αμέσως στο αίτημα του CNN για σχόλιο, αλλά σε μια δήλωση που κοινοποιήθηκε στο Instagram, η διευθύντρια Poppy Capella είπε ότι οι υπεύθυνοι «παρακολουθούν στενά την υπόθεση».

«Ερευνούμε ενεργά τους ισχυρισμούς που έχουν αναφερθεί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης», ανέφερε η δήλωση της Capella. «Θα διεξαγάγουμε ενδελεχή έρευνα και θα εξετάσουμε τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται εναντίον της διοργάνωσης. Θα λάβουμε άμεσα την απαραίτητη στάση και ενέργειες σχετικά με αυτό το θέμα και θα διαπιστώσουμε την αλήθεια».

Το CNN επικοινώνησε επίσης με τους νομικούς εκπροσώπους των καταγγελλόντων για περαιτέρω σχόλια.

Miss Universe Indonesia contestants claim they were subjected to topless ‘body checks’

ΔΗΜΟΦΙΛΗ