ΚΟΣΜΟΣ

Ισημερινός: Δολοφονήθηκε ο υποψήφιος για την προεδρία Φερνάντο Βιγιαβισένσιο

Ισημερινός: Δολοφονήθηκε ο υποψήφιος για την προεδρία Φερνάντο Βιγιαβισένσιο
Ο υποψήφιος για την προεδρία του Ισημερινού Φερνάντο Βιγιαβισένσιο λίγα λεπτά πριν πέσει νεκρός. API via AP

Νεκρός από πυρά αγνώστου έπεσε ο κεντρώος υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της 20ής Αυγούστου στον Ισημερινό, ο Φερνάντο Βιγιαβισένσιο καθώς ολοκληρωνόταν προεκλογική συγκέντρωση την Τετάρτη (9/8) στην πρωτεύουσα Κίτο.

Ο 59χρονος Βιγιαβισένσιο συγκαταλεγόταν στους οκτώ υποψήφιους στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της 20ης Αυγούστου.

Άλλοι εννιά άνθρωποι, ανάμεσά τους υποψήφια για το κοινοβούλιο και δύο αστυνομικοί, τραυματίστηκαν στην επίθεση, πρόσθεσε η εισαγγελία.

Το Movimiento Construye, το κόμμα του εκλιπόντα, ανέφερε πως τα γραφεία του στην πρωτεύουσα υπέστησαν επίθεση ενόπλων, χωριστό συμβάν.

Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, κατατασσόταν στη δεύτερη θέση ως προς τις προθέσεις ψήφου, συγκέντρωνε από 7,5 ως 13%, πίσω από τη δικηγόρο Λουίσα Γκονσάλες, την υποψήφια της παράταξης του σοσιαλιστή πρώην προέδρου Ραφαέλ Κορέα.

«Είμαι αγανακτισμένος και σοκαρισμένος εξαιτίας της δολοφονίας του υποψηφίου για την προεδρία Φερνάντο Βιγιαβισένσιο», τόνισε ο πρόεδρος Λάσο μέσω X (του πρώην Twitter). «Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως το έγκλημα αυτό δεν θα μείνει ατιμώρητο», δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος Γκιγιέρμο Λάσο.

«Το οργανωμένο έγκλημα το παρατράβηξε, όμως θα αντιμετωπίσει το πλήρες βάρος του νόμου», υποσχέθηκε.

Ο κ. Λάσο, δεξιός πρώην τραπεζίτης, συγκάλεσε εκτάκτως σύσκεψη με αξιωματούχους αρμόδιους για την ασφάλεια.

Τα τελευταία χρόνια, ο Ισημερινός, ανάμεσα στην Κολομβία και το Περού, πλήττεται από κύμα βίας αποδιδόμενο σε συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά.

Κατά την προεκλογική διαδικασία, δολοφονήθηκαν δήμαρχος και υποψήφιος για το κοινοβούλιο.

Η πρόεδρος του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου (CNE), η Ντιάνα Αταμαΐντ, κατήγγειλε πως μέλη του θεσμού, που είναι αρμόδιος για την οργάνωση της εκλογικής διαδικασίας, έχουν δεχτεί απειλές κατά της ζωής τους.

Η παράταξη πρόσθεσε μέσω X πως πρόσφατα είχε εξεταστεί το ενδεχόμενο να ανασταλούν οι κομματικές συγκεντρώσεις λόγω της πολιτικής βίας, μετά τη δολοφονία του δημάρχου στη Μάντα τον Ιούλιο. Όμως ο Φερνάντο Βιγιαβισένσιο είχε εναντιωθεί στην ιδέα, εκτιμώντας πως «το να σιωπήσουμε και να κρυφτούμε όταν εγκληματίες δολοφονούν πολίτες και κρατικούς λειτουργούς θα ήταν δειλία».

Ο δείκτης των ανθρωποκτονιών στον Ισημερινό σχεδόν διπλασιάστηκε το 2022 σε σύγκριση με το 2021, ανήλθε σε 25 ανά 100.000 κατοίκους — πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία της χώρας.

Σε απόλυτους αριθμούς, δολοφονήθηκαν 4.603 άνθρωποι, έναντι 2.115 μια χρονιά νωρίτερα.

«Μέθοδος των sicarios»

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Universo, ο Φερνάντο Βιγιαβισένσιο δολοφονήθηκε «με τη μέθοδο των sicarios», των πληρωμένων εκτελεστών συμμοριών, «με τρεις σφαίρες στο κεφάλι».

Ο γιατρός Κάρλος Φιγκερόα, φίλος του θύματος, που βρισκόταν επιτόπου όταν δολοφονήθηκε, είπε πως άκουσε περίπου τριάντα πυροβολισμούς.

Η αστυνομία προχώρησε σε ελεγχόμενη έκρηξη στον τόπο της επίθεσης, καθώς κατά πληροφορίες που διέρρευσαν στον Τύπο φαίνεται πως είχε επίσης τοποθετηθεί βόμβα.

Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Βιγιαβισένσιο είχε αναφερθεί σε απειλές εναντίον του ιδίου και της ομάδας του, από φερόμενο ως αρχηγό συμμορίας που διακινεί ναρκωτικά και βρίσκεται το τρέχον διάστημα στη φυλακή.

«Παρά τις νέες απειλές, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε (...) για τον Ισημερινό μας», είχε τονίσει ο υποψήφιος μέσω X, διευκρινίζοντας πως δέχθηκε «σοβαρή απειλή» από «τον λεγόμενο Φίτο», επικεφαλής της συμμορίας «Λος Τσονέρος».

Όταν ήταν πρόεδρος της επιτροπής φορολογικών υποθέσεων στο κοινοβούλιο, που διέλυσε ο κ. Λάσο τον Μάιο, ο Φερνάντο Βιγιαβισένσιο έκανε συχνά καταγγελίες για υποθέσεις διαφθοράς, όπως και όταν ήταν δημοσιογράφος.

Ήταν σφοδρός επικριτής του πρώην προέδρου Κορέα και του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης 18 μηνών για συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος του άλλοτε αρχηγού του κράτους.

Η Λουίσα Γκονσάλες, η υποψήφια πρόεδρος της παράταξης του κ. Κορέα, ανέφερε από την πλευρά της πως η δολοφονία «μας βυθίζει όλους στο πένθος», εκφράζοντας επίσης «αλληλεγγύη στην οικογένειά του».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ