ΚΟΣΜΟΣ

Στο έλεος του καύσωνα η Ισπανία: Ξεράθηκε η μεγαλύτερη λίμνη στην Ντονιάνα

Στο έλεος του καύσωνα η Ισπανία: Ξεράθηκε η μεγαλύτερη λίμνη στην Ντονιάνα
Ρωγμές στη λάσπη φαίνονται στον ξηρό υγρότοπο, στο φυσικό πάρκο Donana, στη νοτιοδυτική Ισπανία. AP/Bernat Armangue

Για δεύτερο συνεχόμενο καλοκαίρι, η μεγαλύτερη λίμνη του εθνικού πάρκου στην Ντονιάνα, υδροβιότοπου στην νότια Ισπανία, έχει ξεραθεί τελείως, ανακοίνωσε σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ισπανίας (CSIC).

Η Ισπανία περνά το τρίτο κύμα καύσωνα αυτό το καλοκαίρι, ενώ η εξάντληση των αποθεμάτων σε νερό έχει οδηγήσει στην λήψη περιοριστικών μέτρων στην κατανάλωση νερού σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

«Από τότε που αρχίσαμε να συγκεντρώνουμε στοιχεία για την περιοχή εδώ και μισό αιώνα, αυτό δεν έχει ποτέ συμβεί για δύο συνεχή χρόνια, πράγμα που δείχνει την σοβαρότητα της κατάστασης που αντιμετωπίζει το σύστημα λιμνών της Ντονιάνα και μαζί του η βιοποικιλότητα που εξαρτάται από αυτό, αναφέρει σε ανακοίνωση το CSIC.

Ο υδροβιότοπος της Ντονιάνα φιλοξενεί πλήθος ενδημικά και απειλούμενα είδη, όπως χέλια του γλυκού νερού και χελώνες.

Οι περισσότερες λίμνες στην Ντονιάνα είναι εφήμερες, πράγμα που σημαίνει ότι οι κοίτες τους γεμίζουν με νερό της βροχής όταν ξεχειλίζουν τα υπόγεια ύδατα τον χειμώνα και ξεραίνονται τους θερμούς μήνες.

Ορισμένες ωστόσο διατηρούν νερό και το καλοκαίρι και αποτελούν πολύτιμο καταφύγιο για τα μεταναστευτικά πουλιά που κατευθύνονται προς τον νότο αφού γεννήσουν στην βόρεια Ευρώπη.

Σύμφωνα με ερευνητές, η Ντονιάνα γνώρισε τα τελευταία χρόνια τα χαμηλότερα επίπεδα βροχοπτώσεων εδώ και μία δεκαετία και τις υψηλότερες μέσες θερμοκρασίες που έχουν ποτέ καταγραφεί, 18.53°C.

Αλλά οι λίμνες της Ντονιάνα δεν απειλούνται μόνο από την ξηρασία και την ζέστη. Περιβάλλονται από μία θάλασσα θερμοκηπίων και ένα δαιδαλώδες σύστημα σωληνώσεων που μεταφέρει νερό από παράνομες γεωτρήσεις για την άρδευση των καλλιεργειών φράουλας.

Η συντηρητική τοπική κυβέρνηση της Ανδαλουσίας σχεδιάζει να νομιμοποιήσει την επιπλέον άντληση υδάτων από την Ντονιάνα, προκαλώντας την κατακραυγή των υπερασπιστών του περιβάλλοντος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ