ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανικό Μουσείο: Υπεύθυνος των ελληνικών αρχαιοτήτων ο υπάλληλος που απολύθηκε

Βρετανικό Μουσείο: Υπεύθυνος των ελληνικών αρχαιοτήτων ο υπάλληλος που απολύθηκε
Φωτογραφία αρχείου μέσα από το Βρετανικό Μουσείο AP Photo/Alastair Grant

Σιγά σιγά έρχονται στο φως περισσότερες λεπτομέρειες για τις κλοπές στο Βρετανικό Μουσείο, οι οποίες οδήγησαν στην απόλυση ενός υπαλλήλου, ο οποίος όπως αναφέρει η Mirror ήταν υπεύθυνος για τις ελληνικές αρχαιότητες.

Παράλληλα, το περιοδικό αποκαλύπτει μεταξύ άλλων, πως το 2020 ένας εμπειρογνώμονας είχε εντοπίσει τα χαμένα πολύτιμα αντικείμενα σε δημοπρασία και το ανέφερε, όμως δεν έγινε τίποτα.

Ο υπάλληλος που απολύθηκε, ήταν ο 56χρονος Πίτερ Τζον Χιγκς. Ο Πίτερ εργαζόταν στο Βρετανικό Μουσείο επί 35 χρόνια, και ήταν ανώτερος επιμελητής με εξειδίκευση στο τμήμα που σχετίζεται με τους αρχαίους ελληνικούς θησαυρούς.

Φέρεται πως έβαζε προς πώληση τα ανεκτίμητης αξίας αντικείμενα στο eBay.

Το Βρετανικό Μουσείο είχε ανακοινώσει ότι είχε ξεκινήσει έρευνα για τα μέτρα ασφαλείας του, δηλώνοντας ότι ένα μέλος του προσωπικού απολύθηκε, ενώ σχεδιάζονται νομικές ενέργειες εναντίον του.


Ο Τζορτζ Όσμπορν, πρώην Υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου και πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, δήλωσε: «Οι διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου ήταν εξαιρετικά ανήσυχοι όταν μάθαμε στις αρχές του έτους ότι αντικείμενα της συλλογής είχαν κλαπεί.

  1. Οι διαχειριστές έχουν λάβει αποφασιστικά μέτρα για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, συνεργαζόμενοι με την ομάδα στο Μουσείο. Καλέσαμε την αστυνομία, επιβάλαμε έκτακτα μέτρα για να αυξήσουμε την ασφάλεια, ξεκινήσαμε μια ανεξάρτητη έρευνα για το τι συνέβη και τα διδάγματα που πρέπει να μάθουμε και χρησιμοποιήσαμε όλα τα τις πειθαρχικές εξουσίες που έχουμε στη διάθεσή μας για να αντιμετωπίσουμε το άτομο που πιστεύουμε ότι είναι υπεύθυνο.
  2. Τώρα έχουμε τρεις προτεραιότητες: πρώτον, να ανακτήσουμε τα κλεμμένα αντικείμενα. Δεύτερον, για να μάθουμε τι, αν κάτι, θα μπορούσε να είχε γίνει για να σταματήσει αυτό που συνέβη. Και τρίτον, να κάνουμε ό,τι χρειάζεται, με επένδυση σε αρχεία ασφάλειας και συλλογής, για να βεβαιωθούμε ότι αυτό δεν θα συμβεί ξανά. Αυτό το περιστατικό απλώς ενισχύει τη συζήτηση για τον επανασχεδιασμό του Μουσείου την οποίο ξεκινήσαμε. Είναι μια θλιβερή μέρα για όλους όσους αγαπούν το Βρετανικό Μουσείο μας, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να διορθώσουμε τα λάθη και να χρησιμοποιήσουμε την εμπειρία για να οικοδομήσουμε ένα ισχυρότερο Μουσείο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ