ΚΟΣΜΟΣ

Aνιχνευτές μετάλλων βρίσκουν αρχαίο Μακεδονικό θησαυρό 2.000 ετών στην Ουαλία

Aνιχνευτές μετάλλων βρίσκουν αρχαίο Μακεδονικό θησαυρό 2.000 ετών στην Ουαλία
Το περίτεχνο σχέδιο των χρυσών νομισμάτων προέρχεται από αυτά του Φιλίππου Β', ο οποίος κυβέρνησε το αρχαίο βασίλειο της Μακεδονίας από το 359 π.Χ. έως το 336 π.Χ. Amgueddfa Cymru/Museum Wales

Τα 15 νομίσματα, που έχουν κηρυχθεί θησαυρός, είναι γνωστά ως στατήρες. Βρέθηκαν στο ουαλικό νησί Anglesey.

Χρυσά νομίσματα που χρονολογούνται περισσότερα από 2.000 χρόνια έχουν βρεθεί από ανιχνευτές μετάλλων στην Ουαλία, καθιστώντας τα τον πρώτο θησαυρό χρυσών νομισμάτων της Εποχής του Σιδήρου που ανακαλύφθηκε στη χώρα.

Τα 15 νομίσματα, που έχουν κηρυχθεί θησαυρός, είναι γνωστά ως στατήρες. Βρέθηκαν στο ουαλικό νησί Anglesey, στα ανοιχτά της βορειοδυτικής ακτής της ηπειρωτικής χώρας.

Κτυπημένα μεταξύ 60 π.Χ. και 20 π.Χ., τα νομίσματα ανήκαν στη φυλή Κοριελτάβι, η οποία εκείνη την εποχή κατοικούσε στη γεωγραφική περιοχή που είναι τώρα τα East Midlands της Αγγλίας, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου του Εθνικού Μουσείου της Ουαλίας.

Τα πολύτιμα μέταλλα ανακαλύφθηκαν από τρεις ανιχνευτές μετάλλων σε ένα χωράφι μεταξύ Ιουλίου 2021 και Μαρτίου 2022.

Ο Lloyd Roberts, ο οποίος είπε ότι ήταν ανιχνευτής μετάλλων για περισσότερα από 14 χρόνια, βρήκε το πρώτο νόμισμα.

«Η εύρεση ενός χρυσού στατήρα ήταν πάντα το νούμερο ένα στη λίστα επιθυμιών μου», είπε στην ανακοίνωση.

Ο Roberts είπε ότι ο φίλος του, Peter Cockton, βρήκε τους επόμενους τρεις. Στη συνέχεια επικοινώνησαν με το Portable Antiquities Scheme, έναν οργανισμό που καταγράφει τέτοια ιστορικά και αρχαιολογικά ευρήματα.

230815081738-03-gold-coins-wales.jpg
Το περίτεχνο σχέδιο των χρυσών νομισμάτων προέρχεται από αυτά του Φιλίππου Β'. photo/Amgueddfa Cymru/Museum Wales

Ο Tim Watson, ο οποίος είπε ότι άρχισε να ανιχνεύει μέταλλο μόνο μετά από ενθάρρυνση του πατέρα του κατά τη διάρκεια του lockdown, βρήκε τον έκτο.

«Έτρεξα στο σπίτι για να δείξω στη γυναίκα μου και ήμασταν και οι δύο με δέος για αυτό το νόμισμα, το οποίο δεν έμοιαζε με τίποτα άλλο που είχα βρει, άψογα διατηρημένο με τόσο ασυνήθιστες στυλιζαρισμένες εικόνες», είπε ο Watson στην κυκλοφορία.

Ο Watson είπε ότι ο ενθουσιασμός του τον οδήγησε να αναβαθμίσει τον ανιχνευτή μετάλλων του και βρήκε τα υπόλοιπα εννέα νομίσματα τις επόμενες εβδομάδες.

Το περίτεχνο σχέδιο των χρυσών νομισμάτων προέρχεται από αυτά του Φιλίππου Β', ο οποίος κυβέρνησε το αρχαίο βασίλειο της Μακεδονίας από το 359 π.Χ. έως το 336 π.Χ. Στην κεφαλή των νομισμάτων φαίνεται το στεφάνι και τα μαλλιά της μυθολογικής θεότητας Απόλλωνα, ενώ στην ουρά φαίνεται ένα τριγωνικό κεφάλι άλογο που περιβάλλεται από σύμβολα.

230815081718-02-gold-coins-wales.jpg
Tα χρυσά νομίσματα ανήκαν στη φυλή Corieltavi, η οποία κατοικούσε στη γεωγραφική περιοχή που είναι τώρα τα East Midlands της Αγγλίας κατά την ύστερη Εποχή του Σιδήρου, σύμφωνα με το Εθνικό Μουσείο της Ουαλίας. photo/Amgueddfa Cymru/Museum Wales

Τα νομίσματα πιθανότατα δεν χρησιμοποιήθηκαν για καθημερινές συναλλαγές, εκτός από πιθανές αγορές υψηλής αξίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Αντίθετα, οι στατήρες πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκαν ως δώρα μεταξύ των ελίτ για να εξασφαλίσουν συμμαχίες ή να δείξουν πίστη.

Το Gwynedd Archaeological Trust επισκέφτηκε την τοποθεσία τον Σεπτέμβριο του 2021 για να δει εάν υπήρχαν ενδείξεις για το γιατί τα νομίσματα ήταν θαμμένα εκεί.

«Αυτός ο θησαυρός είναι ένα φανταστικό παράδειγμα του πλούσιου αρχαιολογικού τοπίου που υπάρχει στη Βορειοδυτική Ουαλία», δήλωσε ο Sean Derby, αρχαιολόγος του Historic Environment Record στο Gwynedd Archaeological Trust. «Αν και η άμεση γειτνίαση με το εύρημα δεν έδωσε καμία ένδειξη για την προέλευση του ευρήματος, το σημείο εύρεσης βρίσκεται σε μια περιοχή γνωστής προϊστορικής και πρώιμης ρωμαϊκής δραστηριότητας και βοηθά στην αύξηση της κατανόησής μας για αυτήν την περιοχή».

Το ουαλικό μουσείο Oriel Môn αναζητά να αποκτήσει τα νομίσματα και να τα εκθέσει σε δημόσια έκθεση.

Metal detectorists find 2,000-year-old Iron Age gold treasure in Welsh first

ΔΗΜΟΦΙΛΗ