ΚΟΣΜΟΣ

Αλβανία: Μάχη με τις φλόγες σε δασικές εκτάσεις - Τέσσερις συλλήψεις εμπρηστών που έκαιγαν χόρτα

Αλβανία: Μάχη με τις φλόγες σε δασικές εκτάσεις - Τέσσερις συλλήψεις εμπρηστών που έκαιγαν χόρτα
AP Photo Files

Τέσσερις εμπρηστές συνέλαβε η αλβανική αστυνομία το τελευταίο 24ωρο. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, στρατιώτες και πυροσβέστες αναπτύχθηκαν σε παράκτιες τουριστικές περιοχές για να δώσουν την μάχη της κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών που εξαπλώνονται.

Μόνο μέσα στον Ιούλιο, οι αλβανικές αρχές ταυτοποίησαν και απήγγειλαν κατηγορίες εις βάρος 14 ανθρώπων που προκάλεσαν δασικές πυρκαγιές.

Πολλοί αγρότες στην Αλβανία βάζουν φωτιά στα χωράφια που καλλιεργούν για να τα καθαρίσουν από τις καλαμιές, τα αγριόχορτα και τα απορρίμματα και να τα προετοιμάσουν για την νέα σοδειά.

Δύο αγρότες συνελήφθησαν επειδή προκάλεσαν πυρκαγιά κοντά στο τουριστικό χωριό Κηπαρό με αποτέλεσμα να καούν δεκάδες εκτάρια και να κινδυνεύσουν σπίτια και φυτείες με ελαιόδεντρα.

Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα που ελήφθησαν από drone και δείχνουν δύο αστυνομικούς να κυνηγούν έναν από τους άνδρες σε έναν λόφο και τελικά να τον συλλαμβάνουν.

Ο αλβανικός στρατός ανακοίνωσε ότι έστειλε 40 στρατιώτες για να συνδράμουν τις τοπικές αρχές στις προσπάθειες κατάσβεσης μεταφέροντας φτυάρια και νερό στις πλάτες τους στην κορυφή ενός λόφου.

Ντόπιοι και ξένοι τουρίστες παρακολουθούσαν ένα ελικόπτερο του στρατού να συλλέγει νερό από την θαλάσσια περιοχή του Ιονίου Πελάγους για την κατάσβεση της πυρκαγιάς παρότι οι περισσότεροι συνέχιζαν ανενόχλητοι τις διακοπές τους.

Η αστυνομία έκανε έκκληση στους πολίτες να μην «βάζουν φωτιά υπό οποιεσδήποτε συνθήκες επειδή αυτή η ενέργεια συνιστά αδίκημα και τιμωρείται από τον νόμο».

Το αλβανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι τις πρώτες δύο εβδομάδες του Αυγούστου καταγράφηκαν 95 πυρκαγιές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ