ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Κύμα καύσωνα εν μέσω χειμώνα- Ρεκόρ 70ετίας καταγράφει ο υδράργυρος

Βραζιλία: Κύμα καύσωνα εν μέσω χειμώνα- Ρεκόρ 70ετίας καταγράφει ο υδράργυρος
Στις θάλασσες έχουν ξεχυθέι οι βραζιλιάνοι καθώς οι ρερμοκρασίες μόνο χειμώνα δε θυμίζουν... AP Photo/Bruna Prado

Αντιμέτωπη με κύμα καύσωνα μέσα στο χειμώνα είναι η Βραζιλία, με το Σάο Πάολο να αναμένεται να σπάσει την Παρασκευή 25/8, διπλό ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας και για τον Αύγουστο αλλά και για το 2023.

Ο υδράργυρος άγγιξε τους 32,3 βαθμούς Κελσίου εν μέσω χειμώνα στο Σάο Πάολο. Παρόμοια θερμοκρασία είχε καταγραφεί τον Αύγουστοτο 1952 και το 1955.

Η Josélia Pegorim, μετεωρολόγος του Climatempo, δήλωσε στο Brazil Reports ότι από τις 19 Αυγούστου καταγράφονται καθημερινά θερμοκρασίες μεταξύ 40°C και 41°C σε μεγάλες πόλεις όπως Mato Grosso, Goiás, Tocantins, Maranhão και Piauí.

Ηδη στο Σάο Πάολο το θερμόμετρο έχει καταγράψει σχεδόν 10 βαθμούς Κελσίου πάνω από το φυσιολογικό για την εποχή (μέσος όρος 24,5 βαθμοί), σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας (Inmet).

Σύμφωνα με την Pegorim, κύματα καύσωνα όπως αυτά, παρατηρούνται σχεδόν κάθε χρόνο στη Βραζιλία, αλλά πάντα την άνοιξη. Κατά τους ανοιξιάτικους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, οι καύσωνες είναι πιο συχνοί, επειδή οι συχνές βροχές δεν έχουν έρθει ακόμη και οι ημέρες έχουν συνήθως περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας. Αλλά τέτοιες υψηλές θερμοκρασίες τον Αύγουστο, δεν είναι συνηθισμένες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ