ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Εκτός λειτουργίας το αεροδρόμιο στο Χαλέπι από «επίθεση» του Ισραήλ

Συρία: Εκτός λειτουργίας το αεροδρόμιο στο Χαλέπι από «επίθεση» του Ισραήλ
Hassan Ammar/AP

Ισραηλινή αεροπορική «επίθεση» έθεσε εκτός λειτουργίας το διεθνές αεροδρόμιο στο Χαλέπι, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Συρίας.

«Ο ισραηλινός εχθρός διεξήγαγε επίθεση (...) με στόχο το διεθνές αεροδρόμιο στο Χαλέπι. Η επίθεση προκάλεσε υλικές ζημιές στον διάδρομο του αεροδρομίου και το έθεσε εκτός λειτουργίας», δήλωσε πηγή προσκείμενη στον συριακό στρατό.

Το αεροδρόμιο στο Χαλέπι είχε επίσης τεθεί εκτός λειτουργίας τον Μάιο, σε επιδρομή που είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον έναν στρατιώτη σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ, και δυο φορές τον Μάρτιο.

Εκείνο τον μήνα η πρώτη επιδρομή (7η Μαρτίου) σκότωσε τρεις ανθρώπους, η δεύτερη (22η) προκάλεσε υλικές ζημιές, κατά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Και στις δύο περιπτώσεις, το αεροδρόμιο τέθηκε εκτός λειτουργίας για μερικές ημέρες.

Από το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία το 2011, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες πλήγματα στη συριακή επικράτεια, στη συντριπτική πλειονότητά τους από αέρος, εναντίον θέσεων των συριακών ένοπλων δυνάμεων και συμμάχων τους, ιρανικών δυνάμεων και φιλοϊρανικών ένοπλων οργανώσεων, ειδικά της Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Σπανίως επιβεβαιώνει επίσημα τις επιχειρήσεις του στη γειτονική χώρα στο πλαίσιο αυτού του ακήρυκτου πολέμου, πάντως διαμηνύει συχνά πως δεν θα επιτρέψει στο Ιράν, ορκισμένο εχθρό του, να στήσει προγεφύρωμα ή να επεκτείνει την επιρροή του προ των πυλών του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ