ΚΟΣΜΟΣ

«Μη φιλάτε τις χελώνες»: Η ασυνήθιστη οδηγία του CDC μετά από επιδημία σαλμονέλας

«Μη φιλάτε τις χελώνες»: Η ασυνήθιστη οδηγία του CDC μετά από επιδημία σαλμονέλας
«Μη φιλάτε ή αγκαλιάζετε τη χελώνα σας και μην τρώτε ή πίνετε γύρω της» προειδοποιούν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ Rudy Jr. / Unsplash

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) στις ΗΠΑ προειδοποιούν τους πολίτες να μην αγκαλιάζουν και φιλούν τις χελώνες τους, μετά τη διαπίστωση επιδημίας σαλμονέλας που συνδέεται με μικρές χελώνες και προσβάλει τουλάχιστον 26 ανθρώπους σε 11 πολιτείες.

Σύμφωνα με το ABC News, ένας ομοσπονδιακός νόμος απαγορεύει την πώληση και τη διανομή χελωνών με καβούκια μήκους μικρότερου των 10 εκατοστών ως κατοικίδια ζώα, επειδή έχουν προκαλέσει πολλές ασθένειες, ιδίως σε μικρά παιδιά.

«Παρά την απαγόρευση, αυτές οι χελώνες μπορούν μερικές φορές να βρεθούν παράνομα στο διαδίκτυο και σε καταστήματα ή υπαίθριες αγορές», επισημαίνουν τα CDC.

«Οι κατοικίδιες χελώνες οποιουδήποτε μεγέθους μπορεί να μεταφέρουν μικρόβια σαλμονέλας στα περιττώματά τους, ακόμη και αν φαίνονται υγιείς και καθαρές. Αυτά τα μικρόβια μπορούν εύκολα να εξαπλωθούν στο σώμα τους, στο νερό του ενυδρείου και σε οτιδήποτε υπάρχει στην περιοχή όπου ζουν και περιφέρονται. Μπορείτε να αρρωστήσετε αγγίζοντας μια χελώνα ή οτιδήποτε στο περιβάλλον της και στη συνέχεια αγγίζοντας το στόμα ή το φαγητό σας με άπλυτα χέρια».

Παρόλο που οποιαδήποτε χελώνα μπορεί να μεταφέρει μικρόβια σαλμονέλας, οι χελώνες με καβούκια μήκους μικρότερου από 10 εκατοστά αποτελούν γνωστή πηγή ασθένειας.

Τα CDC επιβεβαίωσαν ότι έχουν υπάρξει τουλάχιστον 26 γνωστά θύματα από αυτό το ξέσπασμα σε 11 πολιτείες με εννέα νοσηλείες και κανέναν θάνατο, μέχρι στιγμής.

Τα συμπτώματα της σαλμονέλας μπορούν να εμφανιστούν από έξι ώρες έως έξι ημέρες μετά την κατάποση των βακτηρίων και οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτήν μπορεί να παρουσιάσουν διάρροια, πυρετό και κράμπες στο στομάχι, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν χωρίς θεραπεία μετά από τέσσερις έως επτά ημέρες, ορισμένοι – κυρίως παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, ενήλικες άνω των 65 ή άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα – μπορεί να χρειαστούν ιατρική φροντίδα ή ακόμη και νοσηλεία.

Οδηγίες για ιδιοκτήτες χελωνών

Υπάρχουν μέτρα που μπορείτε να λάβει κανείς για να περιορίσει την πιθανή έκθεση.

«Αγοράστε μόνο χελώνες με κέλυφος μεγαλύτερο από 10 εκατοστά και μόνο από ένα αξιόπιστο κατάστημα κατοικίδιων ζώων», συνιστούν τα CDC.

«Μη φιλάτε ή αγκαλιάζετε τη χελώνα σας και μην τρώτε ή πίνετε γύρω της. Αυτό μπορεί να μεταδώσει τα μικρόβια της σαλμονέλας στο στόμα σας και να σας αρρωστήσει. Κρατήστε τη χελώνα σας μακριά από την κουζίνα σας και άλλους χώρους όπου τρώτε, αποθηκεύετε ή επεξεργάζεστε τρόφιμα».

«Πλένετε πάντα καλά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό αμέσως αφού αγγίξετε ή ταΐσετε τη χελώνα σας και αφού αγγίξετε ή καθαρίσετε την περιοχή όπου ζει και περιφέρεται. Οι ενήλικες θα πρέπει να βεβαιώνονται ότι τα μικρά παιδιά πλένουν σωστά τα χέρια τους», προσθέτουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ