ΚΟΣΜΟΣ

Στους δρόμους οι κάτοικοι πόλης Χάλστατ - Διαμαρτύρονται κατά του μαζικού τουρισμού

Στους δρόμους οι κάτοικοι πόλης Χάλστατ - Διαμαρτύρονται κατά του μαζικού τουρισμού
AP Photo/Vincent Yu

«Φρένο» στον μαζικό τουρισμό ζητούν οι κάτοικοι αυστριακής πόλης Χάλστατ, προχωρώντας μάλιστα σε διαμαρτυρία

Το Χάλστατ, που έχει χαρακτηριστεί μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, μετρά λίγο περισσότερους από 700 κατοίκους, αλλά δέχεται έως και 10.000 επισκέπτες την ημέρα κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Οι κάτοικοι, όπως αναφέρει το BBC ζητούν περιορισμό του αριθμού των καθημερινών τουριστών και απαγόρευση των τουριστικών λεωφορείων μετά τις 17:00 τοπική ώρα.

Το Χάλστατ, με τα γραφικά παλιά σπίτια του στις όχθες μιας παρθένας αλπικής λίμνης που περιβάλλεται από απόκρημνα βουνά, έχει γίνει ένα τουριστικό hotspot τα τελευταία χρόνια.

Το 2006, εμφανίστηκε σε ένα νοτιοκορεατικό ρομαντικό δράμα αυξάνοντας τη δημοτικότητά του στην Ασία με ένα αντίγραφο της πόλης που χτίστηκε στην Κίνα έξι χρόνια αργότερα.

Πολλοί επισκέπτες έρχονται σε αναζήτηση της τέλειας selfie, με φόντο τη λίμνη και το εντυπωσιακό ορεινό τοπίο. Ως ένας από τους πιο τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης, ορισμένοι ντόπιοι λένε ότι υπάρχουν απλώς πάρα πολλοί επισκέπτες, ειδικά οι ημερήσιοι ταξιδιώτες, που πηγαίνουν στην πόλη με μεγάλα λεωφορεία.

Προς το παρόν, όπως η Βενετία και άλλα μέρη που επηρεάζονται από αυτό που είναι γνωστό ως υπερτουρισμός, φαίνεται ότι το Χάλστατ θα πρέπει να υπομείνει τις μικτές ευλογίες της δημοτικότητάς του.

Τον Μάιο προκάλεσε σάλο η απόφαση των Αρχών να προχωρήσουν στο χτίσιμο ενός ξύλινου φράκτη στο πιο δημοφιλές σημείο της πόλης για να μην φαίνονται οι Άλπεις σε μία προσπάθεια να διαμαρτυρούν για την ηχορύπανση και την κίνηση

Το Χάλστατ υποδέχτηκε περίπου ένα εκατομμύριο επισκέπτες ένα χρόνο πριν από την πανδημία Covid-19.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ