ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ - Ιράν: Δύο ορκισμένοι εχθροί που συγκλίνουν στην καταπίεση της γυναίκας

Ισραήλ - Ιράν: Δύο ορκισμένοι εχθροί που συγκλίνουν στην καταπίεση της γυναίκας
Ισραηλινές ακτιβίστριες είναι ήδη στους δρόμους κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης Νετανιάχου, που εάν περάσει διαχωρίζει άντρες από γυναίκες στα μπάνια, στα πάρκα και τις συναυλίες. AP Photo/Maya Alleruzzo

Για τον περισσότερο κόσμο το Ισραήλ και το Ιράν είναι δύο κόσμοι αντίθετοι. Τόσο αντίθετοι που - εδώ και δεκαετίες και με κάθε ευκαιρία - ο «θάνατος» του ενός θα αποτελούσε μέγιστη θετική είδηση για τον άλλον.

Τις τελευταίες ημέρες όμως φαίνεται πως οι δύο χώρες έχουν βρει έναν ασυνήθιστα ταυτόσημο και κυρίως ακραίο τρόπο για να ταυτιστούν. Η λέξη ταύτιση δεν είναι διόλου τυχαία -είναι ενδεικτική όχι τόσο για την Τεχεράνη, όσο για το Τελ Αβίβ.

Τις τελευταίες ημέρες δημοσιεύματα σε αμερικανικά αλλά και ισραηλινά μέσα (The New York Times και The Times of Israel) αναφέρουν πως η υπερορθόδοξη «φράξια» στο κυβερνητικό στρατόπεδο του Νετανιάχου πιέζει - και μάλιστα «λυσσαλέα»- προκειμένου να προωθηθεί ένα νέο νομοσχέδιο με το οποίο άντρες και γυναίκες θα διαχωρίζονται επίσημα σε δημόσιες εκδηλώσεις και δημόσιους χώρους, όπως το μπάνιο, τα πάρκα και οι συναυλίες.

AP23129488672598.jpg
Στο Ιράν η θεοκρατική κυβέρνηση προωθεί ήδη ένα «νομοσχέδιο για την ηθική και τη Χιτζάμπ»AP Photo/Vahid Salemi

Την ίδια στιγμή στο Ιράν η θεοκρατική κυβέρνηση της χώρας, η οποία έχει πολύ μεγαλύτερη και πιο στιβαρή «παράδοση» στην καταπίεση των γυναικών, προωθεί ήδη ένα «νομοσχέδιο για την ηθική και τη Χιτζάμπ», με το οποίο αλλάζουν προς το αυστηρότερο κάποιες παράμετροι από το νόμο που είναι ήδη σε ισχύ.

Σύμφωνα με το νέο νόμο στη χώρα οι γυναίκες που δεν φορούν με τον δέοντα τρόπο την Χιτζάμπ, δεν θα γίνονται πουθενά δεκτές και θα απαγορεύεται σε όλους τους πολίτες (άνδρες και γυναίκες) να τις συνδράμουν και να τις βοηθούν.

Σημειώνεται πως η Χιζτάμπ είναι υποχρεωτική στο Ιράν αλλά το νέο σχέδιο νόμο μιλά για «σωστή χρήση του ενδύματος». Για την τήρηση των δεόντων φυσικά και δημιουργείται ένα νέο σώμα επιθεώρησης και ελέγχου «ορθής χρήσης της Χιτζάμπ», το οποίο θα έχει αρμοδιότητες προσαγωγών αλλά και σύλληψης «των ανυπάκουων».

Σημειώνεται πως στο Ιράν η αστυνομία ηθών σκότωσε πριν από μήνες μία νεαρή γυναίκα κουρδικής καταγωγής, την Χαμσά Αμίνι, έναν σχεδόν χρόνο πριν, στις 13 Σεπτεμβρίου…

Εκ πρώτης όψεως, Τεχεράνη και Τελ Αβίβ δεν φαίνεται να έχουν και πάλι πολλές ομοιότητες, αλλά ειδικά για μία χώρα όπως το Ισραήλ, ακόμη και η συζήτηση για ένα ανάλογο νομοσχέδιο έρχεται σε ευθεία ρήξη με τα δεδομένα ελευθερίας, ισονομίας και ισότητας τα οποία υπάρχουν και διασφαλίζονται από σαφέστατο νομικό πλαίσιο.

Όμως η υπερορθόδοξη κυβερνητική πτέρυγα του Ντενιάχου δεν φαίνεται να έχει αντιληφθεί την σοβαρότητα των όσων αφήνει να διαρρεύσουν - όχι μόνο σε τοπικά αλλά και διεθνή μέσα - και η ζημιά που προκαλεί στην εικόνα της χώρας είναι εξόχως σημαντική.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι διαδηλώσεις στην χώρα που ξεκίνησαν πριν περίπου 32 εβδομάδες με αφορμή το νόμο που «πετσοκόβει» την ελεγκτική αρμοδιότητα του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ, αρχικά εμφανίστηκαν ως διαρροές από τον ίδιο ακριβώς χώρο της Κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ