ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανικό Μουσείο: Κίνα και Νιγηρία ζητούν τα κειμήλιά τους - «Φέρτε πίσω τα κλεμμένα»

Βρετανικό Μουσείο: Κίνα και Νιγηρία ζητούν τα κειμήλιά τους - «Φέρτε πίσω τα κλεμμένα»
Φωτογραφία αρχείου μέσα από το Βρετανικό Μουσείο AP Photo/Alastair Grant

Αντιμέτωπο με πλήθος διαμαρτυριών τόσο από την Κίνα όσο και από την Νιγηρία, είναι το Βρετανικό Μουσείο, έπειτα από το σκάνδαλο με τα κλοπιμαία, με τις δύο χώρες να ζητούν την άμεση επιστροφή λεηλατημένων κειμηλίων τους.

Το επιχείρημα πως είναι πιο ασφαλές Μουσείο, και για αυτό το λόγο φυλάσσονται εκεί θησαυροί από όλο τον κόσμο καταρρέει, και οι φωνές για επαναπατρισμό των κλεμμένων πληθαίνουν.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η Νιγηρία αναζητά τα «Μπενίν Μπρονζέ», τις περίτεχνες χάλκινες πλάκες που χρονολογούνται από τον 13ο έως τον 16ο αιώνα.

Το 1897 λεηλατήθηκαν από τις βρετανικές δυνάμεις και στη συνέχεια πωλήθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο για τη χρηματοδότηση στρατιωτικών εκστρατειών.

«Αποτελούν αντικείμενο λεηλασίας. Μεταφέρθηκαν παράνομα από τη χώρα. Πρόκειται για κλεμμένα αντικείμενα και πρέπει να επιστραφούν στη Νιγηρία στις κοινότητες στις οποίες ανήκουν» επισημαίνει ο Abba Isa Tijani, Διευθυντής Εθνικής Επιτροπής Μουσείων και Μνημείων Νιγηρίας

Τα λεηλατημένα κειμήλια της διεκδικεί και η Κίνα. Υπενθυμίζεται ότι το 2004 από αποθηκευτικό χώρο του Βρετανικού Μουσείου είχαν κλαπεί 10 κινεζικά αριστουργήματα, και κανείς δεν ξέρει με σιγουριά πόσα χάθηκαν στην τελευταία κλοπή.

«Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι κανένα κινεζικό κειμήλιο δεν χάθηκε στην κλεμμένη παρτίδα. (…) Τα κειμήλια που χάθηκαν μπορεί πολύ πιθανόν να χαθούν για πάντα και να μην μπορούν να αντικατασταθούν» υποστηρίζει ο Wang Zhongjie, ειδικός στον επαναπατρισμό κειμηλίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ