ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στις ΗΠΑ: Ο τυφώνας Ιντάλια συνεχίζει τη σαρωτική του πορεία

Συναγερμός στις ΗΠΑ: Ο τυφώνας Ιντάλια συνεχίζει τη σαρωτική του πορεία
Φωτογραφία από τις καταστροφές που προκάλεσε ο τυφώνας Ιντάλια AP/Rebecca Blackwell

Από τυφώνα, ο Ιντάλια υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα και συνεχίζει την πορεία του προς τις νοτιοανατολικές ακτές των ΗΠΑτην ώρα που η Φλόριντα άρχισε σήμερα να αποτιμά τις ζημιές που άφησε πίσω του.

Η άνοδος των υδάτων απειλεί τους κατοίκους των παράκτιων περιοχών, ενώ έχουν σημειωθεί και διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Σήμερα το πρωί περισσότερα από 310.000 νοικοκυριά στη Φλόριντα, τη Τζόρτζια και τη Νότια Καρολίνα εξακολουθούσαν να μην έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα με τον ειδικευμένο ιστότοπο PowerOutage.us.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν νεκροί, αλλά ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις προειδοποίησε ότι «αυτό μπορεί να αλλάξει» με δεδομένο το εύρος των περιοχών που έπληξε η καταιγίδα.

Η τροχαία της Φλόριντα ανακοίνωσε ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ξεχωριστά δυστυχήματα νωρίς χθες Τετάρτη που οφείλονταν στις ισχυρές βροχοπτώσεις, προτού όμως ο Ιντάλια φτάσει στην πολιτεία.

Οι υπηρεσίες διάσωσης θα χρειαστούν χρόνο για να εκτιμήσουν την έκταση των ζημιών στις απομονωμένες περιοχές, η πρόσβαση στις οποίες είναι δύσκολη λόγω της πτώσης δέντρων ή την άνοδο των υδάτων, προειδοποίησαν οι αρχές.

Ο Ιντάλια έφτασε χθες Τετάρτη στις 07:45 τοπική ώρα στη Φλόριντα συνοδευόμενος από ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα που έφτανε τα 215 χιλιόμετρα την ώρα και προκάλεσε την άνοδο των υδάτων έως και κατά 5 μέτρα σε κάποιες παράκτιες περιοχές, επεσήμανε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC) στο Μαϊάμι.

Όταν έπληξε τη Φλόριντα ο Ιντάλια ήταν τυφώνας κατηγορίας 3 στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ- Σίμπσον, όμως στη συνέχεια η έντασή του μειώθηκε. Όταν έφτασε στη Τζόρτζια και τη Νότια Καρολίνα η ταχύτητα των ανέμων μειώθηκε περίπου στα 100 χιλιόμετρα την ώρα.

«Υπάρχουν ακόμη πολλές πλημμυρισμένες περιοχές στην πόλη», τόνισε ο Μπεν Άλμκβιστ διευθυντής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων του Τσάρλεστον, πρωτεύουσας της Νότιας Καρολίνας μιλώντας στο CNN.

Οι αρχές αναμένουν σημαντική βελτίωση των καιρικών συνθηκών από σήμερα το πρωί, τοπική ώρα.

«Όλα αναμένεται να βελτιωθούν μόλις περάσουν τα μεσάνυκτα της Τετάρτης», προέβλεψε ο Ρον Μοράλες, της μετεωρολογικής υπηρεσίας με έδρα το Τσάρλεστον.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο Ιντάλια αναμένεται να ολοκληρώσει την πορεία του στον Ατλαντικό Ωκεανό στη διάρκεια της σημερινής ημέρας.

Μέλη της Εθνοφρουράς διέσωσαν εγκλωβισμένους στα οχήματά τους οδηγούς στις κομητείες Τέιλορ και Ερνάντο, στη Φλόριντα, ενώ άλλες ομάδες διέσχιζαν τους πλημμυρισμένους δρόμους στο Σεντ Πίτερσμπεργκ με βάρκες σώζοντας δεκάδες ανθρώπους που είχαν εγκλωβιστεί στα σπίτια τους.

Αντίστοιχες διασώσεις με βάρκες πραγματοποιήθηκαν και στη Τζόρτζια.

Ωστόσο ο Ιντάλια ήταν λιγότερο καταστροφικός και φονικός από τον τυφώνα Ίαν, μια καταιγίδα κατηγορίας 5 που έπληξε τη Φλόριντα τον Σεπτέμβριο του 2022 προκαλώντας τον θάνατο 150 ανθρώπων, σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης.

Εξάλλου όλες οι γέφυρες στις πληγείσες περιοχές της Φλόριντα παραμένουν άθικτες και οι 52 σχολικές περιφέρειες που είχαν αναστείλει τα μαθήματα ανακοίνωσαν ότι σήμερα οι μαθητές θα επιστρέψουν κανονικά στα σχολεία τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ