ΚΟΣΜΟΣ

Στο εδώλιο 98χρονος πρώην φύλακας του ναζιστικού στρατοπέδου, Ζάξενχαουζεν στη Γερμανία

Στο εδώλιο 98χρονος πρώην φύλακας του ναζιστικού στρατοπέδου, Ζάξενχαουζεν στη Γερμανία
Η πύλη με την επιγραφή «Arbeit Macht Frei» (η δουλειά απελευθερώνει) του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης Sachsenhausen AP Photo / Markus Schreiber

Ένας 98χρονος πρώην φρουρός στρατοπέδου συγκέντρωσης των Ναζί κατηγορείται για βοήθεια και υποκίνηση στη δολοφονία περισσότερων από 3.300 ανθρώπων κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, ανακοίνωσαν την Παρασκευή οι γερμανικές αρχές.

Το όνομα του άνδρα δεν δημοσιοποιήθηκε από τους εισαγγελείς, σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία περί απορρήτου.

Ο εισαγγελέας στη δυτική πόλη Giessen, κοντά στη Φρανκφούρτη, ανέφερε ότι ο άνδρας εργαζόταν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Ζάξενχαουζεν (Sachsenhausen) μεταξύ 1943 και 1945.

Ο άνδρας, ο οποίος ήταν ανήλικος την εποχή των φερόμενων εγκλημάτων, κατηγορείται ότι «συνέβαλε στη σκληρή και ύπουλη δολοφονία χιλιάδων κρατουμένων», ανέφεραν οι εισαγγελείς, σύμφωνα με το CNNi.

Ο άνδρας θα αντιμετωπίσει δικαστήριο ανηλίκων επειδή ήταν κάτω των 18 ετών όταν υπηρετούσε στο Sachsenhausen. Η δήλωση προσέθεσε ότι η δίκη αναμένεται να γίνει στο Hanau, κοντά στο σπίτι του άνδρα, σύμφωνα με τη νομοθεσία για τους ανηλίκους.

Η Γερμανία κάνει προσπάθειες για να φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης τους τελευταίους επιζώντες δράστες των ναζιστικών εγκλημάτων πολέμου που τώρα έχουν φτάσει σε μεγάλη ηλικία.

Πέρυσι, ένας άλλος πρώην φρουρός του Sachsenhausen, ηλικίας 101 ετών, καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση αφού καταδικάστηκε για βοήθεια και υποκίνηση στη δολοφονία 3.518 ανθρώπων κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.

Μια 96χρονη Γερμανίδα τράπηκε σε φυγή πριν δικαστεί για εγκλήματα που φέρεται να διέπραξε ενώ εργαζόταν ως στενογράφος και δακτυλογράφος στο γραφείο του διοικητή στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Στούτχοφ, κοντά στη σημερινή πολωνική πόλη Γκντανσκ. Αργότερα βρέθηκε από τις τοπικές αρχές και οδηγήθηκε ενώπιον του δικαστηρίου , όπου καταδικάστηκε για παρόμοιες κατηγορίες.

Το Ζάξενχαουζεν χτίστηκε από κρατούμενους και άνοιξε το 1936. Από τους περίπου 200.000 κρατούμενους που πέρασαν από το στρατόπεδο, περίπου 100.000 πιστεύεται ότι πέθαναν εκεί. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο πληθυσμός των κρατουμένων του στρατοπέδου κυμαινόταν μεταξύ περίπου 11.000 και 48.000 ατόμων.

Υπολογίζεται ότι 6 εκατομμύρια Εβραίοι σκοτώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Επίσης σκοτώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες Ρομά, πολιτικοί αντίπαλοι και άτομα με σωματικές ή μαθησιακές δυσκολίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ