ΚΟΣΜΟΣ

BBC: Οι πυρκαγιές στην Ελλάδα ένα από τα έξι ακραία καιρικά φαινόμενα του καλοκαιριού

BBC: Οι πυρκαγιές στην Ελλάδα ένα από τα έξι ακραία καιρικά φαινόμενα του καλοκαιριού
Από την πυρκαγιά στον Έβρο AP Photo/Achilleas Chiras

Φωτιές, πλημμύρες, τυφώνες, καύσωνες, κατακλυσμιαίες βροχές σάρωσαν το βόρειο ημισφαίριο τους καλοκαιρινούς μήνες προκαλώντας μεγάλο ενδιαφέρον και ανησυχία στους επιστήμονες καθώς επανέφερε στο προσκήνιο το θέμα της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεων της στον πλανήτη.  

Το BBC σε εκτενές ρεπορτάζ παραθέτει τα έξι ακραία καιρικά φαινόμενα ανάμεσά τους και τις πρωτοφανείς πυρκαγιές στην Ελλάδα.

1) Καύσωνας στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τον θερμότερο Ιούνιο βίωσε το Ηνωμένο Βασίλειο με ρεκόρ θερμότητας να σημειώνεται στο 74% των περιοχών της χώρας. Συγκεκριμένα, θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν σε 72 από τις 97 περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου όπου συλλέγονται δεδομένα θερμοκρασίας.

AP Photo/Matt Dunham

Η μέση θερμοκρασία, μετρώντας τις ημέρες και τις πιο δροσερές νύχτες, ήταν 15,8 βαθμούς Κελσίου. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν μικρότερο κατά 0,9 βαθμούς Κελσίου.

Επίσης, την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου ο πλανήτης βίωσε την πιο θερμή ημέρα που έχει καταγραφεί ποτέ με τη μέση θερμοκρασία να φτάνει τους 17,23 βαθμούς Κελσίου έναντι του προηγοούμενου ρεκόρ το 2016 με 16,92 βαθμούς Κελσίου. Ιταλία, Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες γνώρισαν ένα πρωτοφανές κύμα καύσωνα που διήρκησε πολλές μέρες.

2) Πυρκαγιές στην Ελλάδα

Από την 1η μέχρι την 25η Ιουλίου οι ελληνικές πυρκαγιές απελευθέρωσαν ένα εκατομμύριο τόνους διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Αυτή ήταν η μεγαλύτερη ποσότητα για κάθε πυρκαγιά του Ιουλίου που έχει καταγραφεί στη χώρα και όσο εκπέμπει το Λονδίνο, μια από τις πολυπληθέστερες πόλεις του κόσμου, σε σχεδόν δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2019.

Μέχρι το τέλος του μήνα, οι επιστήμονες της ομάδας World Weather Attribution - η οποία εξετάζει τον ρόλο της κλιματικής αλλαγής σε συγκεκριμένα ακραία καιρικά φαινόμενα - είχαν αναλύσει τα δεδομένα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι καύσωνες θα ήταν «πρακτικά αδύνατοι» χωρίς την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή.

AP Photo/Achilleas Chiras

Η αύξηση της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας από την καύση ορυκτών καυσίμων έκανε τον καύσωνα στη νότια Ευρώπη 2,5C θερμότερο, είπαν.

Το Ελ Νίνιο, το οποίο ξεκίνησε τον Ιούνιο, θα μπορούσε να συμβάλει στο να γίνει το 2023 η πιο ζεστή χρονιά όλων των εποχών, εκτιμούν οι επιστήμονες. Το ισχυρό φυσικό φαινόμενο συνδέεται με υψηλότερες θερμοκρασίες και εμφανίζεται κάθε δύο έως επτά χρόνια, όταν θερμό νερό ανεβαίνει στην επιφάνεια του Ειρηνικού στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Αμερικής.

3) Τυφώνας Ντόκσουρι

Με εκατομμύρια ανθρώπους να αναζητούν απεγνωσμένα ανακούφιση από τη ζέστη, στις 26 Ιουλίου, καταρρακτώδεις βροχές που έσπασαν ρεκόρ και σφοδροί άνεμοι έπληξαν την Κίνα και τις Φιλιππίνες.

Ο τυφώνας Ντόκσουρι σφυροκόπησε πόλεις και ακτές στην Ανατολική Ασία για μια εβδομάδα προκαλώντας 15 δισ. δολάρια οικονομικές απώλειες.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι απομακρύνθηκαν καθώς οι άνεμοι έφτασαν τα 240 χλμ την ώρα. Στο Πεκίνο, η ποσότητα της βροχής που έπεσε έσπασε ένα ρεκόρ 140 ετών. Οι πλημμύρες προκάλεσαν ζημιές σε δρόμους και γέφυρες, βύθισαν αυτοκίνητα και κατέστρεψαν εργοτάξια.

AP Photo/Andy Wong

Στις Φιλιππίνες, τουλάχιστον 26 επιβάτες πορθμείου έχασαν τη ζωή τους κοντά στη Μανίλα όταν σκάφος ανετράπη από τους ισχυρούς ανέμους.

Στους μήνες που προηγήθηκαν του τυφώνα, η Κίνα, η Νότια Κορέα και άλλες περιοχές της Ανατολικής Ασίας είχαν γνωρίσει καύσωνες με θερμοκρασίες ρεκόρ.

4) Πυρκαγιές στη Χαβάη

Στις 8 Αυγούστου, το νησί Μάουι στη Χαβάη βρέθηκε αντιμέτωπο με μια φονική πυρκαγιά η οποία άφησε πίσω της τουλάχιστον 388 νεκροί ή αγνοούμενοι και μεγάλες υλικές καταστροφές.

AP Photo/Jae C. Hong, File

Στην παραθαλάσσια πόλη Λαχάινα, οι κάτοικοι ισχυρίστηκαν ότι οι προειδοποιητικές σειρήνες δεν ήχησαν. Ορισμένοι κατέφυγαν στον ωκεανό για να προσπαθήσουν να σωθούν από τις φλόγες που κινούνταν ταχύτατα.

Μεγάλο μέρος του νησιού πλήττονταν από ξηρασία και η ξηρή βλάστηση έγινε η ιδανική καύσιμη ύλη για την εξάπλωση της πύρινης λαίλαπας, με τους θυελλώδεις ανέμους ενός τυφώνα που περνούσε την ίδια στιγμή από το νησί να παίζουν και αυτοί το ρόλο τους.

5) Φωτιές στον Καναδά

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 19 Αυγούστου, η Βρετανική Κολομβία πλήττεται από τις χειρότερες πυρκαγιές οι οποίοι είχε ξεσπάσει ασυνήθιστα νωρίς στον ανατολικό Καναδά.

Δεκαπέντε χιλιάδες νοικοκυριά προχώρησαν σε εκκένωση.

AP Photo/Noah Berger

Μέχρι στιγμής 37,8 εκατομμύρια στρέμματα γης έχουν καεί σε ολόκληρο τον Καναδά - μια έκταση μεγαλύτερη από την πολιτεία της Νέας Υόρκης ή την Αγγλία.

Τουλάχιστον 1.000 πυρκαγιές εξακολουθούν να καίνε με τη χώρα να ζει τη χειρότερη περίοδο πυρκαγιών που έχει καταγραφεί ποτέ.

6) Πλημμύρες στην Καλιφόρνια

Στις 21 Αυγούστου, η Καλιφόρνια, μια πολιτεία των ΗΠΑ που συνήθως καίγεται, βίωσε την πρώτη τροπική καταιγίδα της εδώ και 84 χρόνια.

AP Photo/Mark J. Terrill

Η καταιγίδα Χίλαρι έθεσε 26 εκατομμύρια ανθρώπους στην πολιτεία σε κίνδυνο πλημμύρας, ενώ 25.000 νοικοκυριά στο Λος Άντζελες έχασαν ρεύμα καθώς η καταιγίδα πέρασε από την πόλη και προκάλεσε αστραπιαίες πλημμύρες.

Στο Παλμ Σπρινγκς σημειώθηκε η πιο δυνατή ώρα βροχής που έχει καταγραφεί ποτέ στην πόλη, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Καλιφόρνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ