ΚΟΣΜΟΣ

«Πόλεμο» στο ηλεκτρονικό τσιγάρο μιας χρήσης ξεκινά η Γαλλία λόγω δημοφιλίας στους νέους

«Πόλεμο» στο ηλεκτρονικό τσιγάρο μιας χρήσης ξεκινά η Γαλλία λόγω δημοφιλίας στους νέους
Ηλεκτρονικό τσιγάρο (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Nam Y. Huh, File

Φρένο στο ηλεκτρονικό τσιγάρο μιας χρήσεως ετοιμάζεται να βάλει η Γαλλία στο πλαίσιο ενός εθνικού σχεδίου για την καταπολέμηση του καπνίσματος. Αυτό έκανε γνωστό την Κυριακή (3/9) η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν.

Η ίδια δήλωσε στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό RTL, όπως σημειώνει ο Guardian, ότι η κυβέρνηση «θα παρουσιάσει σύντομα ένα νέο εθνικό σχέδιο για την καταπολέμηση του καπνίσματος με, ειδικότερα, την απαγόρευση των ηλεκτρονικών τσιγάρων μίας χρήσης», καθώς δημιουργούν κακές συνήθειες στους νέους.

Το κάπνισμα είναι η αιτία 75.000 θανάτων ετησίως στη χώρα.

Όπως αποκάλυψε στο νέο πρϋπολογισμό δεν θα γίνει άλλη αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα, για να προσθέσει ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε σε εγρήγορση για την κατανάλωση καπνού».

Κύρια πηγή ανησυχίας είναι ότι τα τσιγάρα με γεύσεις όπως παγωτό, ζαχαρωτό και τσιχλόφουσκα που θυμίζουν παιδικά γλυκά και η τιμή τους είναι 8 έως 12 ευρώ για 500 «ρουφηξιές» απευθύνονται σε εφήβους.

Η Γαλλία δεν είναι η μόνη χώρα που κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Οι διαδικτυακές πωλήσεις απαγορεύονται στο Βέλγιο και στην Ιρλανδία διεξάγεται εθνική διαβούλευση για την απαγόρευση.

Στη Γερμανία, η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με γεύση.

Στην Αυστραλία τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δίνονται μόνο με ιατρική συνταγή, ενώ η περιεκτικότητα σε νικοτίνη είναι μειωμένη και οι γεύσεις είναι περιορισμένες.

Παρόμοια μέτρα έχουν ληφθεί στη Νέα Ζηλανδία. Τα περισσότερα ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης απαγορεύονται, υπάρχουν περιορισμοί του μάρκετινγκ σε παιδιά, ενώ απαγορεύεται η ύπαρξη καταστημάτων με ηλεκτρονικά τσιγάρα κοντά σε σχολεία.

Ιρλανδική έρευνα δείχνει ότι οι έφηβοι που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν έως και πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να αρχίσουν το κάπνισμα σε σύγκριση με εκείνους που δεν το κάνουν.

Στόχος της γαλλικής κυβέρνησης είναι ο νόμος να έχει τεθεί σε ισχύ πριν από το τέλος του χρόνου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ