ΚΟΣΜΟΣ

Ένα νόμισμα – γίγας με 6.426 διαμάντια για τον ένα χρόνο από τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β'

Ένα νόμισμα – γίγας με 6.426 διαμάντια για τον ένα χρόνο από τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β'
Το «The Crown», είναι κατασκευασμένο από σχεδόν 3,6 κιλά χρυσού και 6.426 διαμάντια, και η αξία του ξεπερνά τα 21 εκατομμύρια ευρώ Courtesy Three Sixty

Λίγες ημέρες πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, η Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών – ένα brand ειδών πολυτελείας που απέκτησε τα δικαιώματα του ονόματος της εταιρείας που για σχεδόν 3 αιώνες ήλεγχε μεγάλες εκτάσεις της βρετανικής αυτοκρατορίας – παρουσίασε ένα νόμισμα – γίγα προς τιμήν της.

Ονομάζεται «The Crown», είναι κατασκευασμένο από σχεδόν 3,6 κιλά χρυσού και 6.426 διαμάντια, και η αξία του ξεπερνά τα 21 εκατομμύρια ευρώ. Το σημερινό παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες για το ακριβότερο νόμισμα που έχει πωληθεί ποτέ σε δημοπρασία κατέχει ένας σπάνιο χρυσό αμερικανικό δολάριο «Διπλός Αετός» του 1933, ο οποίος έπιασε 17,5 εκατομμύρια ευρώ στον οίκο Sotheby's της Νέας Υόρκης τον Ιούνιο του 2021.

Το νόμισμα έχει διάμετρο πάνω από 24 εκατοστά, φαρδύτερο από μια μπάλα μπάσκετ του ΝΒΑ, και ο σχεδιασμός του περιλαμβάνει έντεκα χρυσά νομίσματα 24 καρατίων περιτριγυρισμένα από διαμάντια.

Το κεντρικό νόμισμα ζυγίζει σχεδόν 1 κιλό, ενώ τα μικρότερα γύρω από αυτό ζυγίζουν το καθένα 29 γραμμάρια και απεικονίζουν είτε την εκλιπούσα βασίλισσα είτε αρετές όπως η αλήθεια, η δικαιοσύνη και το θάρρος.

Χιλιάδες διαμάντια που σχηματίζουν τη σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν τοποθετηθεί στην άλλη πλευρά του νομίσματοςCourtesy Three Sixty

Στη μία πλευρά, χιλιάδες διαμάντια έχουν τοποθετηθεί έτσι ώστε να σχηματίζουν τη σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ η τοποθέτησή τους στην άλλη πλευρά είναι εμπνευσμένη από τις τιάρες της βασίλισσας.

Η κατασκευή του «The Crown» διήρκεσε πάνω από έναν χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι είχε ξεκινήσει πριν από τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ τον περασμένο Σεπτέμβριο. Σε αυτή συμμετείχαν τεχνίτες και εμπειρογνώμονες από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ινδία, τη Σιγκαπούρη, τη Γερμανία και τη Σρι Λάνκα.

«Ένας μέσος διαμαντοποιός μπορεί να τοποθετήσει περίπου τέσσερις πέτρες σε μια ώρα», δήλωσε στο CNNi ο ινδικής καταγωγής επιχειρηματίας Sanjiv Mehta, η οικογενειακή επιχείρηση του οποίου δραστηριοποιείται στη βιομηχανία διαμαντιών. «Έτσι, όταν μιλάμε για σχεδόν 6.500 πέτρες σε ένα κομμάτι, αυτός είναι ένας τεράστιος αριθμός εργατοωρών».

Η αρχική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών λειτούργησε για σχεδόν 300 χρόνια πριν από τη διάλυσή της το 1874. Ο Mehta αγόρασε τα δικαιώματα του ονόματος – και του συνοδευτικού οικόσημου – το 2005, πριν την επαναλανσάρει ως μάρκα πολυτελούς lifestyle πέντε χρόνια αργότερα.

Ο ιδιοκτήτης της Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών, Sanjiv Mehta, ποζάρει με το νόμισμαEast India Company

Η σύγχρονη εκδοχή της του πουλάει πολυτελή προϊόντα, όπως κοσμήματα, είδη σπιτιού και αναμνηστικά νομίσματα, τα οποία «αποτυπώνουν στιγμές της ιστορίας για τους σύγχρονους λάτρεις και τις μελλοντικές γενιές», σύμφωνα με τον ιστότοπο της εταιρείας.

Με πληροφορίες από: Elizabeth II honored with basketball-sized gold coin worth ‘around $23 million’ by Oscar Holland, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ