ΚΟΣΜΟΣ

Τουλάχιστον επτά νεκροί σε Βουλγαρία και Τουρκία - Η κακοκαιρία της κλιματικής αλλαγής

Τουλάχιστον επτά νεκροί σε Βουλγαρία και Τουρκία - Η κακοκαιρία της κλιματικής αλλαγής
Σε άμορφη μάζα έχει μεταμορφώσει χείμαρρος αυτοκίνητα στην ανατολική Βουλγαρία. AP Photo

Τα πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα σαρώνουν την Βουλγαρία και την Τουρκία αφήνοντας πίσω τους νεκρούς και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές.

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους στην Τουρκία από τις πλημμύρες που πλήττουν το βορειοδυτικό τμήμα της χώρας. Δύο από τους νεκρούς έχασαν την ζωή τους στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης οι οποίοι μετατράπηκαν σε ορμητικά ποτάμια με τον όγκο του νερού να ξεπερνά τον ετήσιο μέσο όρο στην συγκεκριμένη περιοχή μέσα σε μερικές μόλις ώρες.

Επίσημα, οι Αρχές της τουρκικής μεγαλούπολης αναφέρουν πως ακόμη 12 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία τραυματισμένοι, δύο από αυτούς σε πολύ σοβαρή κατάσταση.

Υπάρχουν ακόμη τουλάχιστον τέσσερις αγνοούμενοι στην βορειοδυτική επαρχία Κιρκλαρελί σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, ενώ εκφράζονται φόβοι πως όσο τα φαινόμενα παραμένουν κατά τόπους πολύ ισχυρά ο αριθμός των αγνοουμένων θα αυξηθεί.

Πλημμύρισε και η Βουλγαρία

Τουλάχιστον τρεις είναι οι νεκροί από την κακοκαιρία και στην Βουλγαρία με το φαινόμενο να είναι πολύ έντονο ειδικά στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Η υπερχείλιση ρεμάτων και ποταμών έχει καταστρέψει τις βασικές και δευτερεύουσες γέφυρες σε ολόκληρη την περιοχή και έχει προκαλέσει πολύ σοβαρές ζημιές σε οικίες, τουριστικά καταλύματα και καταστήματα.

Ολόκληρη η περιοχή αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά ζητήματα με την ηλεκτροδότηση ενώ οι βουλγαρικές αρχές ενημέρωσαν τους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών πως το νερό του δικτύου ύδρευσης δεν είναι κατάλληλο προς πόση μετά τις εκτεταμένες ζημιές που έχουν προκληθεί. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δημιούργησαν κύματα που ξεπέρασαν τα δύο μέτρα τα οποία σαρώνουν ολόκληρη την παραλιακή ζώνη πλημμυρίζοντας τις συγκεκριμένες περιοχές.

Η ξεκάθαρη απειλή σε όλη την Ευρώπη

Μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες ειδικά στην Ευρώπη η κλιματική αλλαγή έχει δείξει το πραγματικό μέγεθος της κρίσης την οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, να περιορίσουμε αλλά και να προστατευτούμε από αυτή.

Οι θερμοκρασίες του εφετινού καλοκαιριού στην Μεσόγειο, σε Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα ήταν εξόχως υψηλές, όχι για πρώτη φορά αλλά πρώτη φορά για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Το 2023 είναι με βάση τα στοχεία το θερμότερο καλοκαίρι για τον πλανήτη από την στιγμή που ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχεών.

Στους 30 βαθμούς Κελσίου η Βρετανία

Σήμερα η Μεγάλη Βρετανία βιώνει τον θερμότερο Σεπτέμβριο στην ιστορία της με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 30 βαθμούς στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας.

Η ξηρασία που έφερε ο καύσωνας δημιούργησαν τις συνθήκες για τεράστιες σε αριθμό και ένταση πυρκαγιές ειδικά στον μεσογειακό νότο αλλά και στα παρεθένα δάση του Καναδά, με το φθινόπωρο να έρχεται κομίζοντας εξόχως ισχυρές καταιγίδες και ανέμους στην ίδια ακριβώς ζώνη.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως είναι η ένταση των φαινομένων και η διάρκειά τους που δημιουργούν ένα επικίνδυνο μείγμα με εναλλαγές ακραίων καταστάσεων για τις οποίες κανένας σήμερα δεν είναι προετοιμασμένος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ