ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: «Οι σχέσεις ΗΠΑ - Βιετνάμ εισήλθαν σε νέο στάδιο»

Μπάιντεν: «Οι σχέσεις ΗΠΑ - Βιετνάμ εισήλθαν σε νέο στάδιο»
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν (αριστερά) με τον Βιετναμέζο πρόεδρο Βο Βαν Θουόνγκ (δεξιά) AP Photo/Evan Vucci

Σε «νέο στάδιο» ισχυρίστηκε πως εισήλθαν οι σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Βιετνάμ, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν σε σημερινή (11/9) δήλωσή του.

Ειδικότερα, ο Μπάιντεν μιλώντας σε ένα επιχειρηματικό φόρουμ κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στη χώρα επεσήμανε πως οι δύο χώρες εμβαθύνουν τη συνεργασία τους στο υπολογιστικό νέφος (cloud computing), τους ημιαγωγους και την τεχνητή νοημοσύνη.

Το Βιετνάμ και οι ΗΠΑ ενημέρωσαν σε κοινή ανακοίνωσή τους τη Δευτέρα (11/9) πως θα συνεργαστούν κατά «των απειλών ή της χρήσης βίας» στη Νότια Σινική Θάλασσα, έστειλαν ένα μήνυμα που, όπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο, απευθύνεται σαφώς στο Πεκίνο.

Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ «δεσμεύονται να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την ανάπτυξη εκ μέρους του Βιετνάμ των αυτόνομων αμυντικών δυνατοτήτων του», σύμφωνα με το κείμενο αυτό, το οποίο υπογράφεται από τον αμερικανό πρόεδρο και τον επικεφαλής του βιετναμικού Κομμουνιστικού Κόμματος Νγκουγέν Φου Τρονγκ.

Στην ανακοίνωση δεν γίνεται πάντως καμιά ρητή αναφορά στην Κίνα.

Σημειώνεται ότι, το Πεκίνο διεκδικεί σχεδόν το σύνολο της Νότιας Σινικής Θάλασσας, μιας ζώνης ναυσιπλοΐας που αποτελεί ουσιώδους σημασίας αρτηρία για το παγκόσμιο εμπόριο, παρά τις αντίπαλες διεκδικήσεις των Φιλιππίνων, του Βιετνάμ, της Μαλαισίας και του Μπρουνέι.

Αυτό προκαλεί επίμονες εντάσεις και πολύ συχνά επεισόδια.

Στην κοινή ανακοίνωση, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψης του αμερικανού προέδρου στο Βιετνάμ, γίνεται επίσης αναφορά στην «ελευθερία της ναυσιπλοΐας και των υπερπτήσεων», καθώς και στην ανάγκη να υπάρχει εγγύηση των εμπορικών συναλλαγών «χωρίς καταναγκασμό», καθώς και του «σεβασμού της κυριαρχίας» σ' αυτή την περιοχή, που έχει γίνει μία από τις ζώνες με τη μεγαλύτερη ένταση στον πλανήτη.

Την περασμένη Παρασκευή, για παράδειγμα, οι Φιλιππίνες καταδίκασαν «παράνομες» ενέργειες κινεζικών πλοίων στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Κυριακή (10/9), πως δεν θέλει να «περιορίσει» ούτε να «απομονώσει» το Πεκίνο, όμως η συμμετοχή του το σαββατιοκύριακο στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Ινδία, όπως και η επίσκεψή του στο Βιετνάμ, έχουν στόχο την πραγματοποίηση μιας επίδειξης δύναμης στην πόρτα της Κίνας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σχεδιάζει να προτείνει στις ασιατικές χώρες τη στρατηγική υποστήριξή του έναντι των κινεζικών φιλοδοξιών.

Επιδιώκει, δε, να προβάλει στο Βιετνάμ και αλλού στην περιοχή τις βιομηχανικές ευκαιρίες που προσφέρουν οι ΗΠΑ, τη στιγμή που το Πεκίνο αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ