ΚΟΣΜΟΣ

Πώς επιδρούν τα χόμπι στην ψυχική ευεξία των ατόμων άνω των 65 ετών

Πώς επιδρούν τα χόμπι στην ψυχική ευεξία των ατόμων άνω των 65 ετών
UNSPLASH

Καλύτερη ψυχική ευεξία φέρεται να προσφέρουν τα χόμπι στα άτομα άνω των 65 ετών, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα

Ειδικότερα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Medicine» διαπιστώθηκε ότι η ενασχόληση με ένα χόμπι σχετιζόταν με μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή, υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας και λιγότερα καταθλιπτικά συμπτώματα από ό,τι η μη ενασχόληση με κάποιο χόμπι.

Οι ερευνητές προχώρησαν σε ανάλυση πέντε ερευνών, οι οποίες εξέταζαν την ενασχόληση με ψυχαγωγικές δραστηριότητες 93.263 ατόμων άνω των 65 ετών σε 16 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ιαπωνίας και πολλών ευρωπαϊκών χωρών.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι δραστηριότητες με τις οποίες οι άνθρωποι ασχολούνται κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου τους μειώνουν τη μοναξιά και προστατεύουν από τα συμπτώματα κατάθλιψης.

Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν μεταξύ 71,7 και 75,9 ετών.

Ποιες χώρες είναι «πρωταγωνιστές»

Οι χώρες με υψηλή βαθμολογία του παγκόσμιου δείκτη ευτυχίας και του προσδόκιμου ζωής, όπως η Δανία, η Σουηδία και η Ελβετία είχαν επίσης υψηλή ενασχόληση με χόμπι με περισσότερο από το 90% των συμμετεχόντων στην έρευνα να έχει κάποια δραστηριότητα.

Συνολικά πάντως η συσχέτιση μεταξύ της ενασχόλησης με χόμπι και της ψυχικής ευημερίας ήταν σχετικά καθολική σε όλες τις χώρες, όπως σημειώνουν οι συγγραφείς.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι τα αποτελέσματά τους βασίζονται σε παρατηρήσεις και δεν αποδεικνύουν αιτιότητα. Ωστόσο, εκτιμούν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανάπτυξη προγραμμάτων για τη βελτίωση της πρόσβασης σε χόμπι σε όλες τις ηλικίες και τις χώρες, ώστε να ενισχυθούν οι εμπειρίες υγιούς γήρανσης και η ψυχική ευημερία των ηλικιωμένων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ