ΚΟΣΜΟΣ

Βερολίνο: Μπλόκο στη συμφωνία εθελοντικής υποδοχής προσφύγων από την Ιταλία, λόγω ασυνέπειας Μελόνι

Βερολίνο: Μπλόκο στη συμφωνία εθελοντικής υποδοχής προσφύγων από την Ιταλία, λόγω ασυνέπειας Μελόνι
AP Photo/Gregorio Borgia

Η γερμανική κυβέρνηση ανέστειλε την εφαρμογή της συμφωνίας με την Ιταλία που αφορούσε την εθελοντική υποδοχή προσφύγων επειδή η Ρώμη δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τον Κανονισμό του Δουβλίνου.

Όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών στο Γαλλικό Πρακτορείο «το Βερολίνο ενημέρωσε τη Ρώμη για αυτήν την απόφαση στα τέλη Αυγούστου».

Αυτή η «μέχρι νεωτέρας» αναστολή αφορά τον «εθελοντικό μηχανισμό ευρωπαϊκής αλληλεγγύης που οργανώνει τη μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο από τις χώρες άφιξής τους στην ΕΕ σε άλλες, ώστε να χαλαρώσουν οι πιέσεις σε χώρες όπως η Ιταλία ή η Ελλάδα, που αποτελούν τις «πύλες εισόδου» των μεταναστών στην Ευρώπη.

Με βάση αυτό το πρόγραμμα, η Γερμανία είχε δεσμευτεί να βοηθήσει αυτές τις χώρες μέλη της ΕΕ υποδεχόμενη 3.500 ανθρώπους.

Μέχρι στιγμής, μέσω αυτού του μηχανισμού, έχει παραλάβει 1.731 ανθρώπους από άλλες χώρες της ΕΕ, εκ των οποίων οι 1.043 από την Ιταλία.

Πρόβλημα με τις επαναπροωθήσεις

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος Μαξιμίλιαν Καλ είπε ότι η Ιταλία έχει «εδώ και κάποιο διάστημα» σταματήσει να δέχεται τους ανθρώπους που επαναπροωθεί η Γερμανία σύμφωνα με τον Κανονισμό του Δουβλίνου, που απαιτεί τα αιτήματα χορήγησης ασύλου να τα διαχειρίζεται η χώρα όπου υποβλήθηκαν για πρώτη φορά.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, αυτό ισχύει για περισσότερους από 12.400 ανθρώπους μέχρι στιγμής και μόνο οι 10 από αυτούς έχουν επαναπροωθηθεί στην Ιταλία.

Μόλις η ιταλική κυβέρνηση αρχίσει να τηρεί τον Κανονισμό, ο μηχανισμός αλληλεγγύης μπορεί να επαναλειτουργήσει, πρόσθεσε.

Η εφημερίδα Die Welt γράφει ότι η ιταλική κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι δεν παραλαμβάνει πλέον τους αιτούντες άσυλο που θέλουν να της επαναπροωθήσουν άλλες χώρες, καθώς έχει δηλώσει από τον Δεκέμβριο του 2022 στους εταίρους της στην ΕΕ ότι η Ιταλία δεν έχει πλέον επαρκείς δυνατότητες για τη φιλοξενία τους.

AP Photo/Joan Mateu Parra

Το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα πολύ ευαίσθητο και για τη Γερμανία, με φόντο την άνοδο της ακροδεξιάς στις δημοσκοπήσεις. «Σήμερα αντιμετωπίζουμε μια πολύ τεταμένη κατάσταση σε πολλές κοινότητες της Γερμανίας», σχολίασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ