ΚΟΣΜΟΣ

Μυστήριο με τις «εξαφανίσεις» υπουργών στην Κίνα

Μυστήριο με τις «εξαφανίσεις» υπουργών στην Κίνα
Ο υπουργό Άμυνας της Κίνας Λι Σανγκφου (AP Photo/Vincent Thian)

«Δίνουν και παίρνουν» οι θεωρίες σχετικά με τον υπουργό Άμυνας της Κίνας, ο οποίος έχει να κάνει δημόσια εμφάνιση εδώ και σχεδόν τρεις εβδομάδες. Πρόκειται για την τελευταία περίπτωση ενός ανώτερου στελέχους της κυβέρνησης που «εξαφανίζεται» ξαφνικά.

Ο στρατηγός Λι Σανγκφου εθεάθη τελευταία φορά στις 29 Αυγούστου όταν έδωσε μια ομιλία στο Φόρουμ Ειρήνης και Ασφάλειας Κίνας-Αφρικής. Το τελευταίο του ταξίδι στο εξωτερικό ήταν στη Μόσχα και το Μινσκ στα μέσα Αυγούστου, όπου συναντήθηκε με Ρώσους αξιωματούχους στο περιθώριο μιας διάσκεψης για την ασφάλεια, καθώς και με τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πιστεύει ότι ο Λι έχει τεθεί υπό έρευνα, ανέφεραν την Παρασκευή οι Financial Times, επικαλούμενοι ανώτερους αξιωματούχους. Το Reuters ανέφερε ότι ο Λι ακύρωσε μια συνάντηση με αξιωματούχους της άμυνας του Βιετνάμ την τελευταία στιγμή την περασμένη εβδομάδα. Δύο Βιετναμέζοι αξιωματούχοι είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων ότι το Πεκίνο ανέβαλε την ετήσια συνάντηση.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ιαπωνία Ραμ Εμάνουελ, αναφέρθηκε ανοιχτά στο «μυστήριο», όπως το χαρακτήρισε, παρομοιάζοντας το υπουργικό συμβούλιο του
Σι Τζινπίνγκ με το μυθιστόρημα της Άγκαθα Κρίστι «Και δεν έμεινε κανείς».

Σε ανάρτησή του την Παρασκευή στο X (πρώην Twitter) ισχυρίστηκε ότι ο Λι δεν εμφανίστηκε σε προγραμματισμένη συνάντηση με τον αρχηγό του ναυτικού της Σιγκαπούρης επειδή «τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό». Δεν έδωσε, ωστόσο, στοιχεία για τους ισχυρισμούς του.

Η εξαφάνιση του Λι ακολουθεί την αιφνιδιαστική απομάκρυνση από τη θέση του τον Ιούλιο του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών, Τσιν Γκανγκ, επίσης μετά από εξαφάνιση εβδομάδων. Έκτοτε δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για αυτόν, αναφέρει δημοσίευμα της Guardian.

Ο Σι αντικατέστησε επίσης δύο κορυφαίους στρατηγούς της Rocket Force στις αρχές Αυγούστου, προχωρώντας σε μια σημαντική αναδιάρθρωση της στρατιωτικής ηγεσίας. Ο πρώην διοικητής Λι Γιουκάο είχε επίσης να εμφανιστεί δημόσια για πολλές εβδομάδες και δεν υπήρχε καμία εξήγηση για την απομάκρυνσή του.

Ο Ντρου Τόμσον, ανώτερος συνεργάτης στο Lee Kuan Yew School of Public Policy, χαρακτήρισε ανησυχητικές τις εξαφανίσεις τους.

«Είναι κάπως συγκλονιστικό το γεγονός ότι σε τρεις μήνες η Κίνα εξαφάνισε τόσο τον υπουργό Εξωτερικών όσο και εκείνον της Άμυνας», είπε ο Τόμσον, ο οποίος είναι επίσης πρώην αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. «Πρόκειται για δύο κρίσιμους ξένους συνομιλητές, αλλά η Κίνα δεν αισθάνεται καμία υποχρέωση να ενημερώσει τη διεθνή κοινότητα πώς και γιατί (οι υπουργοί έφυγαν). Ενισχύει τον ισχυρισμό του πόσο εσωστρεφής έχει γίνει η Κίνα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ