ΚΟΣΜΟΣ

UNESCO: O καθεδρικός της Αγίας Σοφίας και το κέντρο του Λβιβ στα μνημεία που κινδυνεύουν

UNESCO: O καθεδρικός της Αγίας Σοφίας και το κέντρο του Λβιβ στα μνημεία που κινδυνεύουν
Ο καθεδρικός ναός της Αγίας Σοφίας στο Κίεβο AP/Mikhail Palinchak

Ο Καθεδρικός Ναός της Αγίας Σοφίας και μοναστηριακά κτίρια του Κιέβου, όπως και το ιστορικό κέντρο της δυτικής ουκρανικής πόλης Λβιβ, συμπεριλήφθησαν από την UNESCO στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς που διατρέχουν κίνδυνο, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Οι τοποθεσίες του Κιέβου και της Λβιβ περιλαμβάνονται στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς που διατρέχουν κίνδυνο», ανέφερε η UNESCO, μετά από ψηφοφορία που έγινε σήμερα στην Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς που συνεδριάζει στο Ριάντ, ακολουθώντας συστάσεις των ειδικών του ΟΗΕ.

Η UNESCO ανακοίνωσε την πρόθεσή της να συμπεριλάβει αυτές τις τοποθεσίες στη συγκεκριμένη λίστα στις αρχές Σεπτεμβρίου, εξηγώντας ότι «απειλούνται με καταστροφή».

Η Επιτροπή αυτή θεωρεί ότι «δεν συντρέχουν πλέον οι βέλτιστες δυνατές προϋποθέσεις» για την διασφάλιση της προστασίας τους, λόγω του πολέμου.

«Αντιμέτωπες με τον κίνδυνο άμεσων επιθέσεων, αυτές οι τοποθεσίες είναι επίσης ευάλωτες στα ωστικά κύματα που προκαλούνται από τους βομβαρδισμούς στις δύο πόλεις», ανέφερε η Επιτροπή.

Η συμπερίληψη των τοποθεσιών στον κατάλογο αυτό του οργανισμού του ΟΗΕ δίνει τη δυνατότητα για πρόσθετη οικονομική και τεχνική βοήθεια για την εφαρμογή νέων έκτακτων μέτρων επιτόπου, τόνισε η UNESCO.

Οι τοποθεσίες του Κιέβου και της Λβιβ προστίθεται στον κατάλογο μετά και το ιστορικό κέντρο της Οδησσού, που καταχωρήθηκε τον Ιανουάριο του 2023. Ο Καθεδρικός Ναός της Μεταμόρφωσης στην Οδησσό υπέστη ζημιές από ρωσικό βομβαρδισμό τον Ιούλιο, βομβαρδισμός που η UNESCO καταδίκασε.

Ο Καθεδρικός Ναός της Αγίας Σοφίας, που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο του Κιέβου, είναι «ένα από τα βασικά μνημεία που αντιπροσωπεύουν την αρχιτεκτονική και τη μνημειακή τέχνη των αρχών του 11ου αιώνα» στην Ουκρανία, σύμφωνα με την UNESCO.

Το ιστορικό κέντρο της Λβιβ, μιας πόλης που ιδρύθηκε τον Μεσαίωνα, καταχωρήθηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 1996.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ