ΚΟΣΜΟΣ

Νότια Αφρική: Χιλιάδες Ζουλού στην κηδεία του αμφιλεγόμενου πρίγκιπα Μπουτελέζι

Νότια Αφρική: Χιλιάδες Ζουλού στην κηδεία του αμφιλεγόμενου πρίγκιπα Μπουτελέζι
Ο αμφιλεγόμενος πρίγκιπας των Ζουλού Μανγκοσούτου Μπουτελέζι AP Photo/File

Χιλιάδες Ζουλού συγκεντρώθηκαν σήμερα το πρωί στο Ουλούντι, στη νοτιοανατολική Νότια Αφρική, για τη δημόσια κηδεία του Μανγκοσούτου Μπουτελέζι.

Ο βετεράνος νοτιοαφρικανός πολιτικός, πρίγκιπας των Ζουλού και αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα κατά του απαρτχάιντ, πέθανε την περασμένη εβδομάδα σε ηλικία 95 ετών.

Πενθούντες -μερικοί ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές των Ζουλού φτιαγμένες από δέρματα λεοπάρδαλης και άλλων ζώων και κρατώντας ασπίδες από δέρματα αγελάδας- συγκεντρώθηκαν σε στάδιο κοντά στην πόλη Ουλούντι, όπου χόρεψαν, τραγούδησαν και επευφήμησαν πριν από την τελετή της κηδείας.

Σύμφωνα με νοτιοαφρικανικά μέσα ενημέρωσης, δύο καμηλοπαρδάλεις και έξι ιμπάλα θανατώθηκαν και το δέρμα τους αφαιρέθηκε στο πλαίσιο της τελετουργικής προετοιμασίας για την κηδεία.

Ο Μπουτελέζι, ο οποίος ήταν ιδρυτής του Κόμματος Ελευθερία Ινκάτα και είχε διατελέσει για δύο θητείες υπουργός Εσωτερικών στη μετά το απαρτχάιντ κυβέρνηση αφού είχε συμφιλιωθεί με το αντίπαλό του, κυβερνών Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC), είχε υποβληθεί τον Ιούλιο σε μια θεραπεία για πόνους στην πλάτη και είχε αργότερα νοσηλευθεί και πάλι επειδή οι πόνοι δεν υποχωρούσαν.

Είχε ιδρύσει το 1975 το κόμμα Ινκάτα, το οποίο έγινε η κυρίαρχη δύναμη στη σημερινή επαρχία Κουαζούλου-Νατάλ.

Όπως και το ANC, επέκρινε την κυριαρχία της μειονότητας των λευκών, που περιόριζε τους Ζουλού και τους άλλους μαύρους Νοτιοαφρικανούς στα λεγόμενα «μπαντουστάν», τις ψευδοανεξάρτητες εδαφικές οντότητες των μαύρων υπό το απαρτχάιντ.

Όμως το εθνικιστικό κίνημά του είχε αιματηρές συγκρούσεις με το ANC στα χρόνια του 1980 και του 1990. Στο ANC κυριαρχούσαν μέλη της αντίπαλης εθνότητας των Κόσα και οι ηγέτες του θεωρούσαν προδοσία προς όλους τους μαύρους Νοτιοαφρικανούς την κατά καιρούς προθυμία του Μπουτελέζι να συνεργάζεται με τις αρχές του απαρτχάιντ.

Τα δύο κόμματα έκαναν ειρήνη όταν ο Μπουτελέζι αποφάσισε να συμμετάσχει στις νοτιοαφρικανικές εκλογές του 1994, τις πρώτες εθνικές εκλογές μετά το τέλος της κυριαρχίας της λευκής μειοψηφίας, οι οποίες έφεραν στην εξουσία τον Νέλσον Μαντέλα.

Μέχρι τότε είχαν σκοτωθεί περίπου 20.000 άνθρωποι και εκατοντάδες χιλιάδες είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους για να διαφύγουν από τις μάχες ανάμεσα στους υποστηρικτές του Μπουτελέζι και εκείνους του ANC, με αποτέλεσμα οι επικριτές του να χαρακτηρίζουν τον Μπουτελέζι πολέμαρχο. Το 2019 αποχώρησε από επικεφαλής του κόμματος Ινκάτα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ