ΚΟΣΜΟΣ

Σφοδρές μάχες στο Σουδάν: Στις φλόγες ο εμβληματικός πύργος - ορόσημο του Χαρτούμ

Σφοδρές μάχες στο Σουδάν: Στις φλόγες ο εμβληματικός πύργος - ορόσημο του Χαρτούμ
Screen grab από βίντεο

Στις φλόγες τυλίχτηκε ο εμβληματικός Πύργος της Εταιρείας Πετρελαίου Greater Nile Petroleum στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, την Κυριακή 17/09 μετά από σφοδρές μάχες μεταξύ του στρατού και των αντίπαλων δυνάμεων.

Ο ουρανοξύστης της εταιρείας πετρελαίου 18 ορόφων βρίσκεται κοντά στον ποταμό Νείλο, και είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ορόσημα στο Χαρτούμ. Σε ανάρτησή του στο X (πρώην twitter), ο αρχιτέκτονας του κτηρίου Ταγκρίντ Αμπντίν έγραψε, «Αυτό είναι πραγματικά οδυνηρό».

Ο Αμπντίν είπε ότι καθόριζε τον ορίζοντα της πόλης και δήλωσε ότι θρηνεί για αυτή την «παράλογη καταστροφή». Δεν είναι ακόμη σαφές τι προκάλεσε τη φωτιά στο κτήριο με τη γυάλινη πρόσοψη, ενώ δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή θάνατοι.

Η βία στο Σουδάν ξεκίνησε στις 15 Απριλίου, που πυροδοτήθηκε από έναν αγώνα εξουσίας μεταξύ των ηγετών του σουδανικού στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF).

Ακολούθησαν μέρες έντασης, καθώς μέλη των RSF αναδιατάχθηκαν σε όλη τη χώρα σε μια κίνηση που ο στρατός θεώρησε ως απειλή.

Οι αεροπορικές επιδρομές και οι χερσαίες μάχες συνεχίζονται στο Χαρτούμ και σε άλλες πόλεις, ενώ πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα, δήλωσε ο ΟΗΕ.

Το Παρατηρητήριο Πολέμου του Σουδάν, το οποίο παρέχει ανάλυση της σύγκρουσης, ανέφερε ότι οι RSF επιτέθηκαν σε περιοχές που ελέγχονται από τον στρατό το Σάββατο, συμπεριλαμβανομένου ενός οικοπέδου στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Αρκετά κυβερνητικά κτήρια φέρονται να έχουν πιάσει φωτιά ως αποτέλεσμα της επίθεσης.

Οι επιθέσεις σε εγκαταστάσεις του στρατού συνεχίστηκαν μέχρι την Κυριακή, ανέφεραν αυτόπτες στο Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων.

Κάτοικοι σε μια νότια συνοικία της πόλης - όπου ο στρατός στόχευε βάσεις των RSF - είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ξύπνησαν από «τεράστιους κρότους».

Οι υγειονομικές Αρχές ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι όλα τα κύρια νοσοκομεία στο Χαρτούμ, καθώς και στην περιοχή του Νταρφούρ, ήταν εκτός λειτουργίας.

Μάχες σημειώθηκαν επίσης στην πόλη El-Obeid, περίπου 400 χιλιόμετρα νότια της πόλης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ