ΚΟΣΜΟΣ

Η διάσπαση μιας αρχαίας υπερηπείρου «γέννησε» τα σπάνια ροζ διαμάντια

Η διάσπαση μιας αρχαίας υπερηπείρου «γέννησε» τα σπάνια ροζ διαμάντια
Επεξεργασμένα ροζ διαμάντια από το – κλειστό πλέον – ορυχείο Argyle στη Δυτική Αυστραλία Murray Rayner

Τα ροζ διαμάντια είναι εξαιρετικά σπάνια και περιζήτητα – ένα κλειστό πλέον ορυχείο στην Αυστραλία ήταν η πηγή προέλευσης του 90% των έγχρωμων πολύτιμων λίθων. Τα  υψηλότερης ποιότητας κομμάτια μπορούν να πωληθούν για δεκάδες εκατομμύρια δολάρια. Αλλά μια ανακάλυψη που έγινε στην ίδια περιοχή μπορεί να βοηθήσει στην αποκάλυψη νέων κοιτασμάτων.

Οι επιστήμονες που μελετούν το κοίτασμα διαμαντιών Argyle της Δυτικής Αυστραλίας, όπου βρισκόταν το ορυχείο, δήλωσαν ότι έχουν πλέον καλύτερη κατανόηση των γεωλογικών συνθηκών που είναι απαραίτητες για τον σχηματισμό των ροζ διαμαντιών και άλλων χρωματικών ποικιλιών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο περιοδικό Nature Communications.

Χρησιμοποιώντας λέιζερ για να αναλύσουν ορυκτά και πετρώματα που εξήχθησαν από το κοίτασμα Argyle, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πλούσια σε ροζ διαμάντια περιοχή σχηματίστηκε κατά τη διάσπαση της αρχαίας υπερηπείρου Νούνα, πριν από περίπου 1,3 δισεκατομμύρια χρόνια.

«Ενώ η ήπειρος που θα γινόταν η Αυστραλία δεν διαλύθηκε, η περιοχή όπου βρίσκεται το Argyle τεντώθηκε, γεγονός που δημιούργησε κενά στον φλοιό της Γης για να εκτοξευθεί το μάγμα στην επιφάνεια, φέρνοντας μαζί του ροζ διαμάντια», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης δρ Hugo Olierook, ερευνητής στο Κέντρο John de Laeter του Πανεπιστημίου Curtin στο Περθ της Αυστραλίας.

Πώς σχηματίζονται τα ροζ διαμάντια

Ωστόσο, για να γίνουν τα διαμάντια ροζ ή κόκκινα, πρέπει να υποστούν έντονες δυνάμεις από συγκρουόμενες τεκτονικές πλάκες, οι οποίες συστρέφουν και λυγίζουν τα κρυσταλλικά τους πλέγματα. Τα περισσότερα καφέ διαμάντια σχηματίζονται επίσης με αυτόν τον τρόπο.

Το ορυχείο διαμαντιών Argyle στο νοτιοανατολικό τμήμα της Δυτικής ΑυστραλίαςMurray Rayner

Στο Argyle, η διαδικασία αυτή συνέβη πριν από περίπου 1,8 δισεκατομμύρια χρόνια, όταν συγκρούστηκαν η Δυτική Αυστραλία και η Βόρεια Αυστραλία, μετατρέποντας τα κάποτε άχρωμα διαμάντια σε ροζ, εκατοντάδες χιλιόμετρα κάτω από τον φλοιό της Γης.

Πώς όμως αυτά τα χρωματιστά διαμάντια έφτασαν προς την επιφάνεια; Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι τα κοιτάσματα Argyle είναι ηλικίας 1,3 δισεκατομμυρίων ετών, από την εποχή που η αρχαία υπερήπειρος Νούνα διαλυόταν σε θραύσματα. Η διάσπαση της Νούνα μπορεί να άνοιξε ξανά την παλιά διασταύρωση που άφησαν πίσω τους οι συγκρουόμενες ήπειροι, επιτρέποντας στα γεμάτα διαμάντια πετρώματα να ταξιδέψουν μέσω αυτής της περιοχής και να σχηματίσουν το μεγάλο κοίτασμα διαμαντιών.

Πώς θα βρεθούν περισσότερα

Αυτή η αλυσίδα γεγονότων, σύμφωνα με τη μελέτη, υποδηλώνει ότι οι διασταυρώσεις των αρχαίων ηπείρων μπορεί να είναι σημαντικές για την εύρεση ροζ διαμαντιών – και μπορεί να καθοδηγήσει την εξερεύνηση για άλλα κοιτάσματα.

Το ροζ χρώμα των διαμαντιών οφείλεται σε συγκρούσεις τεκτονικών πλακών που συστρέφουν και λυγίζουν τα κρυσταλλικά τους πλέγματαMurray Rayner

«Τα περισσότερα κοιτάσματα διαμαντιών έχουν βρεθεί στη μέση των αρχαίων ηπείρων, επειδή τα ηφαίστεια που τα φιλοξενούν είναι εκτεθειμένα στην επιφάνεια και τα βρήκαν οι εξερευνητές», δήλωσε ο Olierook.

«Το Argyle βρίσκεται στη “ραφή” δύο τέτοιων αρχαίων ηπείρων, και αυτές οι άκρες συχνά καλύπτονται από άμμο και χώμα, αφήνοντας την πιθανότητα ότι παρόμοια ηφαίστεια γεμάτα με ροζ διαμάντια είναι ακόμη ανεξερεύνητα».

Με πληροφορίες από: Rare cache of pink diamonds formed when a supercontinent broke apart, study says by Katie Hunt, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ