ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Να διαλύσουμε την ταραγμένη ατμόσφαιρα στο Αιγαίο - Επιμένει στο Κυπριακό

Ερντογάν: Να διαλύσουμε την ταραγμένη ατμόσφαιρα στο Αιγαίο - Επιμένει στο Κυπριακό
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Dimitris Papamitsos/Greek Prime Minister's Office via AP

«Στόχος μας είναι να διαλύσουμε την ταραγμένη ατμόσφαιρα  στο Αιγαίο και η προσέγγιση του Κυριάκου Μητσοτάκη κινείται προς την κατεύθυνση αυτή» δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, αποτιμώντας την συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ωστόσο αναφερόμενος στο Κυπριακό επέμεινε στην «αναγνώριση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου ως ανεξάρτητου κράτους».

«Το πιο σημαντικό βήμα για εμάς θα είναι η σύνοδος κορυφής στη Θεσσαλονίκη στις 7 Δεκεμβρίου. Θα είναι ένα σημαντικό άλμα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας. Οι υπουργοί Εξωτερικών μας θα προβούν στις απαραίτητες διεργασίες. Με τη σύνοδο κορυφής, ελπίζουμε ότι θα δούμε αμοιβαία ότι πολλά πράγματα έχουν αλλάξει» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Πρόσφατα, και οι δύο χώρες δοκιμάστηκαν από καταστροφές. Αυτές οι δυσμενείς καταστάσεις έφεραν τις χώρες μας πιο κοντά. Πρόσφατα, οι αυξανόμενες επαφές υψηλού επιπέδου ενίσχυσαν την θετική ατμόσφαιρα», ανέφερε ο Ερντογάν.

Κυπριακό: Δεν αναγνωρίζουμε καμία άλλη επιλογή

Ωστόσο, σε ότι αφορά το Κυπριακό, ο Τούρκος Πρόεδρος σημείωσε ότι «η προσέγγισή μας για την Κύπρο είναι σαφής εδώ και πολύ καιρό. Είναι πλέον ξεκάθαρα κατανοητό ότι οι προτάσεις της ομοσπονδίας δεν είναι ρεαλιστικές και δεν θα λειτουργήσουν. Η απόρριψη αυτής της πραγματικότητας δεν είναι τίποτε άλλο από την επιβολή μη λύσης στο νησί».

Συμπλήρωσε, δε, πως «έχουμε προσπαθήσει να βρούμε μια δίκαιη και μόνιμη λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Προσκαλέσαμε τους συνομιλητές μας να το διασφαλίσουν αυτό. Κάναμε επίσης άλλη μια πρόσκληση προς τη διεθνή κοινότητα».

Καταλήγοντας, τόνισε ότι «η αναγνώριση της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» ως ανεξάρτητου κράτους είναι το μόνο βήμα, το πιο αποτελεσματικό βήμα που θα συμβάλει στη λύση του Κυπριακού» πρόσθεσε ότι «δεν αναγνωρίζουμε καμία άλλη επιλογή. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» στο πλαίσιο των εγγυητικών δικαιωμάτων που αναγνωρίζονται από το διεθνές δίκαιο. Αναμένουμε να συνεχιστεί η πόρτα που άνοιξε η ένταξη της «ΤΔΒΚ» στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών ως μέλος παρατηρητής. Η αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» ως ανεξάρτητου κράτους από τη μία χώρα μετά την άλλη εξυπηρετεί την ειρήνη και την ηρεμία στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο επόμενος οδικός μας χάρτης είναι τα αποτελεσματικά βήματα που πρέπει να γίνουν για την πλήρη προστασία των δικαιωμάτων της «ΤΔΒΚ» και την ένταξή της στο διεθνές σύστημα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ