ΚΟΣΜΟΣ

Η κινεζική απάντηση στις δυτικές κυρώσεις έρχεται μέσω της τεχνολογίας

Η κινεζική απάντηση στις δυτικές κυρώσεις έρχεται μέσω της τεχνολογίας
Η Κίνα απαντά στις αμερικανικές κυρώσεις με απαγόρευση εξαγωγής σπάνιων γαιών, απαραίτητων για την κατασκευή μικροεπεξεργαστών AP photo

Η Κίνα είναι χωρίς αμφιβολία ο πιο ισχυρός αντίπαλος των Ηνωμένων Πολιτειών ειδικά στον εμπορικό και τον τεχνολογικό τομέα. 

Οι κυρώσεις που έχουν στοχευμένα τα τελευταία τουλάχιστον 8 χρόνια επιβληθεί στο Πεκίνο έχουν «κλειδώσει» το αμερικανικό «σκόπευτρο» ακριβώς σε αυτούς τους τομείς.

Η κινεζική τεχνολογία τόσο σε άυλο όσο και σε υλικό επίπεδο έχει κατακτήσει τεράστια αποδοχή και έχει εκτοξεύσει εξαγωγές και κατανάλωση σε παγκόσμιο επίπεδο την τελευταία δεκαετία.

Η Κίνα είναι παραγωγός τεχνολογικών προϊόντων υψηλής ποιότητας αλλά και έχει την δυνατότητα των άκρως ανταγωνιστικών τιμών.

Το βασικό πλεονέκτημα του «κόκκινου δράκου» είναι πως διαθέτει τεράστιες μονάδες παραγωγής, τεχνογνωσία να ανταγωνιστεί στα «ίσα» τους δυτικούς (κυρίως αμερικανικούς κολοσσούς) αλλά και τις πρώτες ύλες για να έχει το πάνω χέρι σε αυτόν τον «πόλεμο».

Η Κίνα είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος κατασκευαστής μικροτσίπ ειδικά για συσκευές κινητών τηλεφώνων και αυτό οφείλεται στα μεγάλα δικά της κοιτάσματα σε σπάνιες γαίες

Συγκεκριμένα, η Κίνα διαθέτει σπουδαίο αποθεματικό σε δύο μέταλλα τα οποία είναι απαραίτητα για την κατασκευή των μικροεπεξεργαστών που χρησιμοποιούν όχι μόνο τα κινητά τηλέφωνα και οι υπολογιστές αλλά ακόμη και τα σύγχρονα πυραυλικά συστήματα.

Το Γάλλιο και το Γερμάνιο αφθονούν στο κινεζικό υπέδαφος, κάτι το οποίο στερούνται οι Αμερικανοί ανταγωνιστές της.

Τον περασμένο Αύγουστο μία λιτή ανακοίνωση από την κινεζική πλευρά υπογράμμιζε και ενημέρωνε τους κινέζους παραγωγούς μικροτσιπ αλλά και τις εταιρείες εξόρυξης των δύο σπάνιων μετάλλων πως απαιτείται πλέον ειδική άδεια από το υπουργείο Εμπορίου προκειμένου είτε τα μικροτσίπ είτε τα σπάνια μέταλλα να εξαχθούν σε τρίτους.

Η ανακοίνωση αυτή δεν προσέλκυσε -ως φαίνεται- το ενδιαφέρον και την προσοχή που πρέπει και έτσι σήμερα έχει γίνει μείζον θέμα στις ΗΠΑ το γεγονός πως τον Αύγουστο η Κίνα δεν πούλησε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ούτε ένα γραμμάριο σπάνιων γαιών

Ειδικοί και αναλυτές από την άλλη άκρη του Ατλαντικού επιχειρούν να εμφανιστούν καθησυχαστικοί, τονίζοντας πως η απαγόρευση εξαγωγών είναι δίκοπο μαχαίρι, καθώς πλήττεται και αυτός που έχει στα χέρια του πολύτιμες πρώτες ύλες πουδεν μπορεί λόγω των κυρώσεων, όπως στην περίπτωση της Κίνας, να τις πουλήσει σε τρίτους κατασκευαστές.

Αμερικανικά μέσα σημειώνουν πως η κίνηση από την πλευρά του Πεκίνου είναι μεν απάντηση στην σκληρή στάση των ΗΠΑ αλλά θα βυθίσει κι άλλο την τοπική οικονομία που αποτελεί τον υπ΄αριθμό ένα στόχο για τον Πρόεδρο της χώρας ειδικά μετά το τέλος της πανδημίας.

Ευρωπαίοι αναλυτές, από την άλλη, σημειώνουν πως η Κίνα, ανακοινώνοντας πως θα χρησιμοποιεί τα αποθεματικά της με φειδώ και όχι σε χώρες που απειλούν τα εθνικά της συμφέροντα, για πρώτη φορά απαντά με το ίδιο νόμισμα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τονίζουν επίσης πως για την Κίνα η εγχώρια αγορά της είναι εξόχως αρκετή για να την συντηρήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και οι εταιρείεςκολοσσοί της όπως για παράδειγμα η Huawei έχουν «συνηθίσει» στα δύσκολα με αποκλεισμούς και χαμένα συμβόλαια τα τελευταία χρόνια πολλών δισεκατομμυρίων στην Ευρώπη. Μεγάλα ευρωπαϊκά οικονομικά και τεχνολογικά μέσα σπεύδουν επίσης να προβάλλουν την βαρύτητα της κίνησης του Πεκίνου δείχνοντας ως παράδειγμα την πρόσφατη κυκλοφορία της τελευταίας καινοτόμου συσκευής της Huawei του Mate 60 Pro.

Η συγεκριμένη συσκευή με βάση τα όσα γνωρίζουμε φέρει ένα νέο μικροτσίπ πολύ ταχύτερο από οτιδήποτε άλλο, μία τεχνολογία που έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα.

Η κυκλοφορία του νέου μικροεπεξεργαστή φαίνεται να έχει προκαλέσει ανησυχία στις ΗΠΑ, οι οποίες αναμένεται να κινηθούν άμεσα στοχεύοντας την κινεζική εταιρεία που παρασκευάζει τους συγκεκριμένους επεξεργαστές (SMIC) με τις αυστηρότερες κυρώσεις που έχουν ποτέ επιβληθεί ποτέ σε επιχείρηση.

Ο πόλεμος Κίνας – Ηνωμένων Πολιτειών είναι πολυμέτωπος και σε εξέλιξη αλλά αυτό που πρέπει να θεωρείται βέβαιο είναι πως αυτός στον τομέα της τεχνολογίας αιχμής πολύ σύντομα θα κλιμακωθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ