ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Σάλος με κατασκευασμένες γυμνές εικόνες νεαρών κοριτσιών στα social media

Ισπανία: Σάλος με κατασκευασμένες γυμνές εικόνες νεαρών κοριτσιών στα social media
Unsplash

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει σε μια πόλη 34.000 περίπου κατοίκων στην Ισπανία η αποκάλυψη ότι γυμνές εικόνες νεαρών κοριτσιών της περιοχής, οι οποίες δημιουργήθηκαν από τεχνητή νοημοσύνη, κυκλοφορούσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκείνες χωρίς να το γνωρίζουν.

Οι εικόνες, δημιουργήθηκαν χρησιμοποιώντας φωτογραφίες των κοριτσιών πλήρως ντυμένες, πολλές από τις οποίες τις είχαν βρει από τους δικούς τους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στη συνέχεια, όπως αναφέρει το BBC οι φωτογραφίες έτυχαν επεξεργασίας από μια εφαρμογή που δημιουργεί μια φανταστική εικόνα του ατόμου χωρίς ρούχα.

Μέχρι στιγμής περισσότερα από 20 κορίτσια, ηλικίας μεταξύ 11 και 17 ετών, έχουν εμφανιστεί ως θύματα της χρήσης της εφαρμογής στην πόλη Αλμεντραλέχο ή κοντά σε αυτό, στη νοτιοδυτική επαρχία Μπανταχόζ.

«Μια μέρα η κόρη μου βγήκε από το σχολείο και μου είπε μαμά κυκλοφορούν φωτογραφίες μου γυμνόστηθη», λέει η Μαρία Μπλάνκο Ράγιο, μητέρα μιας 14χρονης.

«Τη ρώτησα αν είχε τραβήξει φωτογραφίες της γυμνή και μου είπε: 'Όχι, μαμά, αυτές είναι ψεύτικες φωτογραφίες κοριτσιών που δημιουργούνται πολύ αυτή τη στιγμή και υπάρχουν και άλλα κορίτσια στην τάξη μου στα οποία έχει συμβεί επίσης αυτό».

Η κα Ράγιο λέει ότι η κόρη της αντιμετωπίζει καλά το όλο θέμα, αλλά ότι ορισμένα κορίτσια «δεν βγαίνουν καν από το σπίτι τους».

Οι ισπανικές Αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα για τις εικόνες.

Από την μέχρι τώρα έρευνα τουλάχιστον 11 αγόρια της περιοχής φέρονται να εμπλέκονται είτε στη δημιουργία των εικόνων είτε στη διακίνησή τους μέσω των εφαρμογών WhatsApp και Telegram.

Υπό διερεύνηση είναι ο ισχυρισμός ότι έγινε προσπάθεια να εκβιαστεί ένα από τα κορίτσια χρησιμοποιώντας μια ψεύτικη εικόνα της.

Αίσθηση προκαλεί ότι οι ύποπτοι για την υπόθεση είναι ηλικίας μεταξύ 12 και 14 ετών. Η ισπανική νομοθεσία δεν καλύπτει ειδικά τη δημιουργία εικόνων σεξουαλικής φύσης όταν πρόκειται για ενήλικες, αν και η δημιουργία τέτοιου υλικού με τη χρήση ανηλίκων θα μπορούσε να θεωρηθεί παιδική πορνογραφία.

Μια άλλη πιθανή κατηγορία θα ήταν για παραβίαση της νομοθεσίας περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής. Στην Ισπανία, οι ανήλικοι μπορούν να αντιμετωπίσουν ποινικές κατηγορίες μόνο από την ηλικία των 14 ετών και πάνω.

Το Αλμεντραλέχο είναι μια γραφική πόλη η οποία είναι γνωστή για την παραγωγή ελιών και κόκκινου κρασιού και σίγουρα δεν επιζητά την ξαφνική προσοχή που έχει φέρει αυτή η υπόθεση, κάνοντας την πόλη εθνικό πρωτοσέλιδο.

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις προσπάθειες μιας από τις μητέρες των κοριτσιών, της Μίριαμ Αλ Αντίμπ. Είναι γυναικολόγος που χρησιμοποίησε το ήδη εξέχον προφίλ της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να θέσει το θέμα αυτό στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης στην Ισπανία.

«Ήθελα να δώσω το μήνυμα: δεν φταίτε εσείς», λέει.

«Όταν πέφτεις θύμα ενός εγκλήματος, αν σε ληστέψουν, για παράδειγμα, κάνεις καταγγελία και δεν κρύβεσαι επειδή ο άλλος σου προκάλεσε βλάβη. Αλλά με τα εγκλήματα σεξουαλικής φύσης το θύμα συχνά νιώθει ντροπή και κρύβεται και αισθάνεται υπεύθυνο. Ήθελα λοιπόν να δώσω αυτό το μήνυμα: δεν είναι δικό σας σφάλμα», προσθέτει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ