ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Δύσκολο «παζλ» για σχηματισμό κυβέρνησης - Κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή

Ισπανία: Δύσκολο «παζλ» για σχηματισμό κυβέρνησης - Κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή
Τα μέλη του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας χειροκροτούν τον ηγέτη του κόμματος Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, ο οποίος προσπαθεί να κερδίσει την έγκριση του κοινοβουλίου για σχηματισμό νέας κυβέρνησης (AP Photo/Bernat Armangue)

Δύο μήνες μετά τη νίκη στις γενικές εκλογές του Ιουλίου, αλλά έχοντας αποτύχει να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ο ηγέτης του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας (PP) Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό ξεκινά μια σχεδόν σίγουρα καταδικασμένη προσπάθεια να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας.

Αν και το Λαϊκό Κόμμα, με επικεφαλής τον Φεϊχό, τερμάτισε πρώτο στις βουλευτικές εκλογές, δεν κατάφερε να κερδίσει αρκετές ψήφους για να σχηματίσει κυβέρνηση, λαμβάνοντας 137 έδρες στο Κοινοβούλιο των 350 εδρών της Ισπανίας. Παρά την αριθμητική πρόκληση, ο βασιλιάς Φίλιππος ΣΤ’ ζήτησε από το κόμμα να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αυτής της εβδομάδας.

Ακόμη και με την υποστήριξη του ακροδεξιού κόμματος Vox, το οποίο κέρδισε 33 έδρες και μία ψήφο από το καθένα από τα μικρά κόμματα της Λαϊκής Ένωσης της Ναβάρας και του Συνασπισμού των Καναρίων, ο Φεϊχό μπορεί να συγκεντρώσει μόνο 172 ψήφους. Για να γίνει πρωθυπουργός χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία (176 ψήφους επί 350) στην πρώτη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί την Τετάρτη ή απλή πλειοψηφία –περισσότερες ψήφοι ναι παρά όχι– σε μια δεύτερη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί την Παρασκευή.

Ο Φεϊχό είναι απίθανο να κερδίσει σε κάποια από τις δύο ψηφοφορίες, αφήνοντας το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE), του οποίου ηγείται ο εν ενεργεία πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σε καλύτερη θέση για να σχηματίσει κυβέρνηση. Όμως, ενώ ο Σάντσεθ μπορεί να υπολογίζει σε ψήφους από το δικό του κόμμα, από τους εταίρους του στην αριστερή συμμαχία Sumar και από μερικά βασκικά και καταλανικά εθνικιστικά κόμματα, θα χρειαστεί επίσης να συγκεντρώσει την υποστήριξη του Junts, του σκληροπυρηνικού καταλανικού αυτονομιστικού κόμματος με επικεφαλής τον Κάρλες Πουτζντεμόν.

Το πρόβλημα για τον Σάντσεθ είναι ότι ο Πουτζντεμόν – ο οποίος έφυγε από την Ισπανία για να αποφύγει τη σύλληψη για το ρόλο του στη μονομερή και παράνομη ώθηση για ανεξαρτησία πριν από έξι χρόνια – έχει επιμείνει ότι η υποστήριξή του θα εξαρτηθεί από τη χορήγηση αμνηστίας στον ίδιο και σε εκατοντάδες άλλους που εμπλέκονται στην απόπειρα απόσχισης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, το Λαϊκό Κόμμα έχει εκμεταλλευτεί το ενδεχόμενο χορήγησης αμνηστίας για να συγκεντρώσει υποστήριξη και να παρουσιάσει τον ηγέτη του PSOE ως πονηρό, εξαρτημένο από Καταλανούς αυτονομιστές και επιζήμιο αν παραμείνει στην εξουσία. Μιλώντας στη μεγάλη διαδήλωση του κόμματός του κατά της αμνηστίας στη Μαδρίτη την Κυριακή, ο Φεϊχό κατηγόρησε τον Σάντσεθ για «απόλυτη έλλειψη ηθικής και πολιτικής ακεραιότητας» και για εξευτελισμό της ισπανικής δημοκρατίας προκειμένου να παραμείνει πρωθυπουργός.

Στην ομιλία του προς τους βουλευτές την Τρίτη, ο Φεϊχό ήταν ανένδοτος ότι δεν θα υποστήριζε καμία αμνηστία ή βήματα προς την καταλανική αυτοδιάθεση, ακόμα και αν κάτι τέτοιο του κόστιζε την ευκαιρία να αναλάβει καθήκοντα.

«Δεν θα εγκαταλείψω την ισότητα των Ισπανών – κάτι που όλοι μοιραζόμαστε – για να γίνω πρωθυπουργός», είπε. «Δεν θα εκμεταλλευτώ οτιδήποτε έρχεται σε αντίθεση με το γενικό συμφέρον για να γίνω πρωθυπουργός. Δεν θα προδώσω την εμπιστοσύνη των Ισπανών που με ψηφίζουν για να γίνω πρωθυπουργός», τόνισε.

Ο Σάντσεθ, ο οποίος φρόντισε να αποφύγει τη ρητή αναφορά για αμνηστία, είναι βέβαιος ότι μπορεί να συγκεντρώσει τις 176 ψήφους που χρειάζεται για να παραμείνει στην εξουσία. «(Το Λαϊκό Κόμμα) διαδηλώνει ενάντια σε μια σοσιαλιστική κυβέρνηση», είπε στους υποστηρικτές του στην Καταλονία την Κυριακή. «Αλλά λυπάμαι – θα υπάρξει μια σοσιαλιστική κυβέρνηση».

Εάν, όπως αναμένεται, ο Φεϊχό αποτύχει στην προσπάθειά του να γίνει πρωθυπουργός, ο Σάντσεθ θα έχει δύο μήνες για να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Εάν αυτό αποτύχει, η Ισπανία θα επιστρέψει στις κάλπες τον Ιανουάριο για τις έκτες γενικές εκλογές της σε εννέα χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ