ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Πέθανε η μακροβιότερη γυναίκα γερουσιαστής των Δημοκρατικών Νταϊάν Φάινσταϊν

ΗΠΑ: Πέθανε η μακροβιότερη γυναίκα γερουσιαστής των Δημοκρατικών Νταϊάν Φάινσταϊν
Η Αμερικανίδα γερουσιαστής Νταϊάν Φάινσταϊν, υπήρξε ιστορική φυσιογνωμία του κόμματος των Δημοκρατικών (AP Photo/Cliff Owen, File)

Πέθανε σε ηλικία 90 ετών η Αμερικανίδα γερουσιαστής Νταϊάν Φάινσταϊν, μια ιστορική φυσιογνωμία του κόμματος των Δημοκρατικών.

Η πρώτη γυναίκα δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο, προτού γίνει γερουσιαστής της Καλιφόρνια για περισσότερα από 30 χρόνια, η Φάινσταϊν ήταν αναγνωρισμένη ως μια επίμονη πολιτικός.

Η Φάινσταϊν μπήκε στη Γερουσία το 1992, αφού κέρδισε ειδικές εκλογές και επανεξελέγη πέντε φορές, μεταξύ των οποίων και το 2018, και στην πορεία έγινε η μακροβιότερη γυναίκα γερουσιαστής όλων των εποχών.

Ήταν θερμή υποστηρίκτρια ελέγχων για την οπλοκατοχή και πρωτοστάτησε στην πρώτη απαγόρευση σε ομοσπονδιακό επίπεδο όπλων επίθεσης, ενώ τεκμηρίωσε τα βασανιστήρια της CIA ξένων υπόπτων για τρομοκρατία.

Ως πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών, η Φάινσταϊν δημοσίευσε το 2014 μια έκθεση που περιέγραφε λεπτομερώς τις μεθόδους της CIA στο εξωτερικό μετά τις επιθέσεις αεροπειρατείας της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 κατά των Ηνωμένων Πολιτειών από μαχητές της Αλ Κάιντα.

Εγινε δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο το 1978 μετά τις δολοφονίες του δημάρχου Τζορτζ Μοσκόουν και του επόπτη Χάρβεϊ Μιλκ. Η Φάινσταϊν ήταν πρόεδρος του συμβουλίου των εποπτών της κομητείας του Σαν Φρανσίσκο όταν ο Μοσκόουν και ο Μιλκ δολοφονήθηκαν από έναν πρώην επόπτη, τον Νταν Γουάιτ.

Ως δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο, εξελέγη για δύο πλήρεις θητείες. Εβαλε υποψηφιότητα για κυβερνήτης της Καλιφόρνια το 1990, κέρδισε τις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών, αλλά έχασε από τον Ρεπουμπλικανό Πιτ Γουίλσον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ