ΚΟΣΜΟΣ

Guardian: «Η Χούντα ήθελε να χαρίσει στους Βeatles ελληνικό νησί»

Guardian: «Η Χούντα ήθελε να χαρίσει στους Βeatles ελληνικό νησί»
ΑΠΕ/ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Δοκίμιο 8.000 σελίδων, που εμπεριέχει πληροφορίες που ήθελαν τους Beatles να αγοράζουν ελληνικό νησί και τους συνταγματάρχες της Χούντας να «βολεύονται» με αυτή την κίνηση προκειμένου να βελτιώσουν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, φέρνει στο φως ο Guardian.

Το 1967 το θρυλικό συγκρότημα των Beatles, ήρθε στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια μίας ταραγμένης πολιτικά περιόδου, καθώς λίγους μήνες νωρίτερα η εξουσία πέρασε στα χέρια των συνταγματαρχών.

«Δυστυχώς οι κοινωνικές ανισότητες στην Αγγλία είναι τόσο μεγάλες που με πληγώνουν ψυχολογικά. Η Ελλάδα είναι μια υπέροχη χώρα, φανταστικό κλίμα, σπουδαίοι άνθρωποι... και γι 'αυτό σκεφτόμαστε σοβαρά να αγοράσουμε ένα μικρό ελληνικό νησί και να δημιουργήσουμε τη δική μας κοινότητα χίπις όπου θα μπορούσαμε να ζήσουμε ανενόχλητοι », φέρεται να είπε στον Τζον Λένον σε έναν τότε ρεπόρτερ σε ελληνική εφημερίδα, ο οποίος τον είχε προσεγγίσει κατά τη διάρκεια των διακοπών του.

Οι δηλώσεις του αυτές, έρχονται σε συνέχεια του καθεστώτος της Χούντας, η οποία απαγόρευε τη μίνι φούστα αλλά και οτιδήποτε άλλο που για τους συνταγματάρχες ενέπνεε παρακμή και ανηθικότητα, με τους χίπις να βρίσκονται στην κορυφή αυτών των απαγορεύσεων καθώς θεωρούνταν «τοξικομανείς, μανιακοί του σεξ και κλέφτες».

Ωστόσο αξιωματούχοι του ΕΟΤ αλλά και τα ΜΜΕ, τα οποία ελέγχονταν από την Χούντα, ήταν εξαιρετικά πρόθυμοι να εκμεταλλευτούν την επίσκεψη τους, προκειμένου να αντισταθμίσουν τη διεθνή απομόνωση που προκλήθηκε από αναφορές για εκτεταμένα βασανιστήρια και διώξεις πολιτικών αντιπάλων.

Τον προηγούμενο μήνα, το Journal of Beatles Studies του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ δημοσίευσε δοκίμιο 8.000 λέξεων με τίτλο «Χρησιμοποιείται ως προπαγάνδα»: Τα σχέδια των Beatles για τα ελληνικά νησιά και τη διεθνή πολιτική.

Ο συγγραφέας του, Jonathan Knott, είναι πεπεισμένος ότι ενώ οι μουσικοί ήταν πρόθυμοι να αγοράσουν ένα νησί για να ξεφύγουν από τις πιέσεις της αναγνώρισης και της φήμης, οι Έλληνες συνταγματάρχες ήταν εξίσου αποφασισμένοι να εκμεταλλευτούν αυτή την επιθυμία για να ενθαρρύνουν τον τουρισμό.

Εβδομάδες νωρίτερα, είχαν ξεσπάσει στο Λονδίνο διαδηλώσεις κατά της Χούντας, η οποία είχε εξορίσει χιλιάδες πρώην κομμουνιστές σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας στα νησιά του Αιγαίου. Μια εφημερίδα ανέφερε ότι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ που απαιτούσαν «δημοκρατία στην Ελλάδα» καθώς χαιρετούσαν την άφιξη των καλεσμένων σε μια δεξίωση Cafe Royal του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Ο Έλληνας οικοδεσπότης του είχε κάνει «έκκληση στους Βρετανούς τουρίστες να έρθουν στην Ελλάδα».

«Ο ελληνικός Τύπος εκείνη την εποχή λογοκρίθηκε έντονα, οπότε οποιαδήποτε αναφορά σχετικά με τους Beatles είχε πιθανώς επίσημη ευλογία. Τα στοιχεία ωστόσο δείχνουν ότι υπήρξε μια προσπάθεια το 1967 από εκπροσώπους του ελληνικού τουρισμού να χρησιμοποιήσουν την επίσκεψη των Beatles για να δημιουργήσουν ευεργετική δημοσιότητα. ... Για να είμαι σαφής, δεν υπονοώ ότι κάποιος από τους Beatles γνώριζε ανά πάσα στιγμή ότι το ταξίδι τους θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, ή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, με αυτόν τον τρόπο», γράφει ο Knott.

Ο Knott περιγράφει πώς όταν η ομάδα βρήκε το νησί τους (πιστεύεται ότι είναι ο Τσουγκριάς, έξω από τη Σκιάθο) και πριν από την αποτυχία της συμφωνίας, έλαβαν οδηγίες να μεταφέρουν «δολάρια ιδιοκτησίας αξίας 120.000 λιρών συνολικά για να καλύψουν τα νομικά έξοδα και την ανακαίνιση των ακινήτων».

Ωστόσο και οι ιστορικοί συμφωνούν ότι η παρουσία των Beatles στην Ελλάδα θα είχε θεωρηθεί ευλογία. «Οι συνταγματάρχες ήταν απελπισμένοι από πολύ νωρίς για κάποιου είδους νομιμοποίηση από το εξωτερικό», δήλωσε ο Αλέξανδρος Ναυπλιώτης.

«Το γεγονός ότι οι Beatles βρίσκονταν στην Ελλάδα εν μέσω της Beatlemania θα αποτελούσε προπαγανδιστικό πραξικόπημα γι' αυτούς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ