ΚΟΣΜΟΣ

Βαρσοβία: Ένα εκατ. πολίτες στους δρόμους σε τεράστια αντικυβερνητική διαδήλωση

Βαρσοβία: Ένα εκατ. πολίτες στους δρόμους σε τεράστια αντικυβερνητική διαδήλωση
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ένα εκατομμύριο άνθρωποι αναμένεται να συμμετάσχουν σήμερα στη Βαρσοβία σε διαδήλωση με στόχο να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές της 15ης Οκτωβρίου, έπειτα από έκκληση της αντιπολίτευσης, σε μια χώρα την οποία κυβερνούν εδώ και οκτώ χρόνια ευρωσκεπτικιστές εθνικιστές.

Η «Πορεία του ενός εκατομμυρίου καρδιών», όπως την ονόμασε ο πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής του κεντρώου κόμματος Πολιτική Πλατφόρμα (PO) Ντόναλντ Τουσκ, αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα στις 12:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδας).

Θα αποτελέσει «ένα από τα πιο μεγάλα γεγονότα» της σύγχρονης ιστορίας της Πολωνίας και μία «από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια», εκτίμησε ο Τουσκ, πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Δεν θα μας εκφοβίσουν, δεν θα μας κάνουν να σιωπήσουμε. Είναι σημαντικό όλη η Πολωνία να δει ότι κανείς πλέον δεν τους φοβάται», τόνισε στη διάρκεια εκδήλωσης την Πέμπτη αναφερόμενος στο κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (PiS), που βρίσκεται στην εξουσία τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Πολίτες από ολόκληρη την Πολωνία αναμένεται να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδήλωση, που πραγματοποιείται δύο εβδομάδες πριν τις βουλευτικές εκλογές.

Ο πρώην πρόεδρος της χώρας και βραβευμένος με το Νόμπελ Ειρήνης το 1983 Λεχ Βαλέσα έχει δηλώσει τη συμμετοχή του, όπως και πολλοί επικεφαλής κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Γνωρίζουμε τι φοβάστε πιο πολύ: τη συνεργασία της αντιπολίτευσης», δήλωσε Βλοντζίμιρζ Τσαρσάστι συμπρόεδρος του κόμματος Νέα Αριστερά απευθυνόμενος στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Πολωνίας και επικεφαλής του PiS Γιάροσλαβ Κατσίνσκι.

«Τίποτα δεν έχει κριθεί»

Παρά τις πολλές αντιπαραθέσεις με την ΕΕ και τις κατηγορίες για επιθέσεις κατά του κράτους δικαίου, το εθνικιστικό, λαϊκιστικό κόμμα του Κατσίνσκι διατηρεί άνετο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, με περίπου το 35% της πρόθεσης ψήφου, σύμφωνα με το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων IBRiS. Η Πολιτική Πλατφόρμα βρίσκεται στη δεύτερη θέση, με 27%.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Τουσκ, οι δημοσκοπήσεις που έχει ζητήσει το κόμμα του να διενεργηθούν δείχνουν ότι το προβάδισμα του PiS έχει μειωθεί πρόσφατα, μόλις στις δύο μονάδες.

«Τίποτα δεν έχει κριθεί», υπογράμμισε την Πέμπτη υποσχόμενος να ζητήσει από την απερχόμενη κυβέρνηση να λογοδοτήσει μετά τις εκλογές. «Πολλοί από αυτούς θα πάνε στη φυλακή για κλοπή, επειδή παραβίασαν τη νομοθεσία και το Σύνταγμα», υπογράμμισε ο Τουσκ.

Στο μεταξύ σήμερα οι ηγέτες του PiS διοργανώνουν τη δική τους συγκέντρωση στην πόλη Κατοβίτσε στη νότια Πολωνία.

Στις αρχές Ιουνίου περίπου 500.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τους διοργανωτές, είχαν ήδη βγει στους δρόμους της Βαρσοβίας έπειτα από έκκληση της Πολιτικής Πλατφόρμας για να διαμαρτυρηθούν για «το κόστος ζωής, την αισχροκέρδεια και τα ψεύδη, υπέρ της δημοκρατίας, των ελεύθερων εκλογών και της ΕΕ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ